Ürettikleri sistemle su ve elektrikte yüzde 50 tasarruf sağlıyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
31 Eki 2019 / Per 08:25
/ 2.661 Kez Okundu
| |

İnegöl Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu bünyesindeki Hacı Sevim Yıldız Mesleki ve Teknik Lisesi-2 öğrencileri su ve elektrikte yüzde 50 oranında tasarruf yapan sistemi ürettiler. Ürettikleri sistemi öncelikle okullarındaki lavabolarda kullanan öğrenciler, sistemi Bursa’daki okullara da satarak gelir elde ettiler.

Hacı Sevim Yıldız Mesleki Eğitim Kampusu bünyesindeki eğitim öğretim veren Hacı Sevim Yıldız Mesleki ve Teknik Lisesi-2 öğretmen ve öğrencileri su ve elektrikte yüzde 50 oranında tasarruf yapan sistemi ürettiler. Su sorunun yaşandığı günümüzde tasarruf sağlayan okul, görenlerin dikkatini çekiyor.
Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı öğretmen ve öğrencileri ürettikleri tasarruflu sistemle sensörler yardımıyla kullanılmayan elektriğin devre dışı kalmasını sağlarken, kullanılmayan ve açık unutulmuş su akışını da keserek tüketimde tasarruf sağlıyorlar. Bu sistemle tesisatlarda da kaçakları tespit edilip onarımı sağlanırken, sistem Bursa’daki bazı okullarda uygulanmaya başladı bile.

YÜZDE 50 TASARRUF

Sevim Yıldız Mesleki ve Teknik Lisesi-2 Müdürü Sedat Paslı, “Okulumuz fabrika gibi çalışıyor. Toplu yaşama alanları ve okullarda su ve elektrik akımı kayıplarını minimuma indiren bir sistem tasarladık. Bu sistem yüzde 50’den fazla enerji tasarrufu sağlıyor. Gündem olan sıfır atık projesine de destek sağlamış oluyoruz. Meslek lisesi memleket meselesi, öğrenci ve öğretmenlerimizi kutluyorum. Okulumuzdan mezun öğrencilerimiz çok kısa süre içerisinde iş bulma imkanı sağlıyorlar. Kendi işyerlerini de açabiliyorlar.” Dedi.



OKULLARA YAYILIYOR

Bu sistemin Bursa’daki bazı okullarda uygulamaya alındığını aktaran Paslı, “Öğrencilerimiz bu sistemi Bursa’daki bazı okullara kurdular. Böylelikle gelir de elde ettiler. Okulumuza getirisi de oluyor bu sistemin. Öğrencilerimiz harçlıklarını sağlıyorlar. Suyun günümüzde önemini hepimiz biliyoruz. Bu sistemin tüm kamu kurumlarında uygulanmasını diliyoruz.” İfadelerini kullandı.

TASARRUF BİLİNCİNİ YAYGINLAŞTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı Öğretmeni Semih Güven ise, “Sistemimiz selenoid vana ve sensör vasıtasıyla çalışıyor. Okullarda su ve elektrik de çok fazla sarfiyat olduğu gündeme geldi. Bu sorundan yola çıkarak biz bu projeyi geliştirdik. Geliştirme aşamasında uzaktan okumalı sus saatleri aracılığıyla da sistem sayesinde su ve elektrik de yüzde 50 oranında tasarruf sağlandığını tespit ettik. Böyle olunca ülkemiz ve milletimiz adına iyi bir gelişme kaydedildi. Bu sistemi Bursa’daki bazı okullarda uyguladık ve faturalarında da yüzde 50 oranında düşüş olduğunu kaydetmiş olduk. Bu sistemi diğer okullarda da uygulayarak ülke genelinde tasarruf bilincini yaygınlaştırmayı düşünüyoruz.” Dedi.



SİSTEMİ ÇALIŞMA MANTIĞI

Sistemin çalışma mantığından bahseden Güven, “Bir kişi lavaboya girdiğinde su ve elektrik aktive oluyor. Öğrenci ihtiyacını giderdikten sonra unutulması sonucunda açık kalan su ve elektrik, sistem sayesinde 3 dakika içinde kapatılıyor. Böylelikle tasarruf sağlanıyor.” İfadelerini kullandı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.