Yarının ‘Deha’larını yetiştiriyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yarının ‘Deha’larını yetiştiriyor
03 Eyl 2017 / Paz 11:48
/ 10.071 Kez Okundu
| |

Deha Çocuk Kreş ve Anaokulu, 2-6 yaş arası okul öncesi öğrencilerine hizmet veriyor. ‘Dünyanın en başarılı eğitim sistemi Montessori’yi uyguluyoruz’ diyen Deha Kids Kreş ve Anaokulu Kurucu Müdürü Serap Alicik, İnegöl’de Eğitim Bülteni’nde yabancı dilden, satranca, fen ve doğa etkinliklerinden dansa kadar yapılan faaliyetler ve eğitim hakkında bilgiler verdi.

KURUMUNUZUN TARİHÇESİNİ PAYLAŞIR MISINIZ?
Okulumuz 2014-2015 Eğitim Öğretim sezonunda 2-6 yaş arası okul öncesi öğrencilerine hizmet vermeye başlamıştır. 3 yıldır yenilikçi ve çağdaş eğitim anlayışı ile ilçemizde hizmet vermektedir.  8 okul öncesi,8 Yardımcı Eğitmeni, 3 yabancı uyruklu İngilizce Öğretmeni,1 Montessory Öğretmeni,1 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, 1 Ekoloji Öğretmeni, 1 Satranç Öğretmeni,1 Dans Öğretmeni, 3 idarecisi ve 5 yardımcı personeli ile İnegöl’e hizmet vermekte olan ve Anaokulu okulu konseptinde yapılmış olan tek okul öncesi kurumudur.
KURUM FELSEFESİ HAKKINDA NELER SÖYLERSİNİZ?
Okul öncesi dönem beyin gelişiminin ve sinaptik bağlantıların kurulma oranının en yoğun ve hızlı yaşandığı dönemdir. Beyin gelişimi çocuğun bilişsel, dil, motor, sosyal ve duygusal gelişimi için güçlü bir zemin oluşturur. Bu nedenle çocuklar özellikle okul öncesi dönem olarak adlandırılan yaşamın ilk altı yılında çok hızlı büyürler ve bu gelişim alanlarında şaşırtıcı bir hızla yetkinleşirler. Böylece çocuğun kendi potansiyelini gerçekleştirmesinin ve toplumun üretken bir bireyi olabilmesinin yolu açılmış olur. 
Beyin okul öncesi dönem boyunca hızlı geliştiği için bu dönem, beynin çevresel etkilere en açık olduğu dönemdir. Bu kapsamda çevre, çocuğun gelişimini ve öğrenme motivasyonunu derinden etkiler. Dolayısıyla, çocuğun ne kadar keşfedebileceği, neler öğrenebileceği ve hangi hızla öğrenebileceği çocuğun çevresinin ne kadar destekleyici olduğuyla ve çocuğa ne gibi olanaklar sunulduğuyla yakından ilişkilidir. Çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi, gelişebilmesi ve öğrenmeye karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için nitelikli bilişsel uyarıcıların, zengin dil etkileşimlerinin, olumlu sosyal ve duygusal deneyimlerin çocuğa sunulduğu ve çocuğun bağımsızlığının desteklendiği bir çevrenin yaratılmasına ihtiyaç vardır. Bu ise ancak sağlıklı bir aile ortamı ve nitelikli bir okul öncesi eğitim ile mümkündür.
inegolonline.com/ haber_diger/abff99c5-045f-4b00-a564-6bac840009fd.jpg" style="height:466px; width:700px" />
DEHA Okullarının vizyonu kendisini ifade edebilen, özgüveni tam çocuklar yetiştirmek;  Atatürk İlke ve İnkılapları doğrultusunda, topluma milli ve insani değerleri sunmak, farklılıklara saygıyı yaygınlaştırmak, ülkemizde okul öncesi eğitim alanında güvenilir, saygın, bilimsel temellere dayalı eğitim süreçleri yaygınlaştırmaktır. Misyonumuz ise çocuklarımızın geleceğe ilk adımları olan Okul Öncesi Eğitimlerinde öncü olmaktır’
EĞİTİM PROGRAMINIZ İLE İLGİLİ OLARAK ‘DÜNYANIN EN BAŞARILI EĞİTİM SİSTEMİ MONTESSORİ DEHA KIDS’DE’ DİYORSUNUZ.
Montessori Programı da anaokullarında uygulanan eğitim programlarından biridir. Montessori programının eğitim felsefesi nedir? Montessori eğitimin belirli ilkeleri vardır, bu ilkelerin en önemlileri şunlardır: Montessori eğitimi, her çocuğun öğrenmeye karşı olan eğiliminin aynı seviyede olduğunu farz eder ve asla bir çocuğu diğer bir çocukla kıyaslamaz. Çocuklar arasındaki dil, din, ırk gibi farkların öğrenmelerine etkisi olmadığını düşünür. Kültürel farklılıklara saygı gösterir ve programda bu farklılıklar doğrultusunda değişiklikler yapılması gerektiğine inanır.
Montessori eğitiminde oyun ortamı çok önemlidir, çünkü çocuklar oyunu sadece vakit geçirmek ya da eğlenmek için oynamaz, oyun esnasında dünyayı ve yaşadıkları çevreyi keşfederler. Bu nedenle sınıf ortamı çocuğun oyun oynaması için en elverişli koşullara sahip olmalıdır ve sınıfta tehlike olasılığı minimum hale getirilmelidir.
Montessori Materyalleri çocuğa dünyayı keşfetmek için fırsatlar sunar. Bunu nasıl gerçekleştirir derseniz; materyaller çocuğun kullanabileceği boyutlarda ve güvenlikte dizayn edilmiştir. Ayrıca gerçekçi özelliklere ve yaratıcılığa da büyük önem verilmiştir. Materyaller bu özellikleri nedeniyle günümüzde oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Aslında bir çok aile bu materyalleri kullanıyor olmasına karşın bu materyallerin Montessori Materyali olduğunun farkında değil.
Bu materyal ile oynayan çocuğun mavi parçaları mavi kutuya, sarı parçaları sarı kutuya, yeşil parçaları yeşil kutuya, kırmızı parçaları kırmıza kutuya koyması hedeflenir. Böylece çocuğun “eşleştirme” kavramını öğrenmesi sağlanır.
Gerekli eğitim programlarını ve materyalleri takip eden aileler bu programı evde çocuklarına uygulayabilirler, ancak çocuk için en gerekli şeyi yani sosyal ortamı ev içinde oluşturamazlar, okulda çocuklar kendi yaşıtları ile beraber olma fırsatını bulur ve sosyalleşirler.
inegolonline.com/ haber_diger/f1558b58-3bec-4a1a-9e29-f14f59d88f8f.jpg" style="height:466px; width:700px" />
Montessori programını uygulayabilmek için okul bünyesinde Montessori programını özümsemiş eğitimciler bulunması gereklidir. Türkiye’de ne yazık ki bu eğitimi almış öğretmenler bulmak oldukça zor, bu nedenle yurt dışından programın eğitimini almış eğitmenleri Türkiye’ye getirmek gerekiyor. Fakat bunu gerçekleştirebilen çok sayıda anaokulu yok, bu nedenle ülkemizde Montessori eğitimi fazla yaygın değil.
DEHA KIDS’TE YABANCI DİL EĞİTİMİNDE NELERE DİKKAT EDİYORSUNUZ?
Kurumumuzda 3 yabancı öğretmen eşliğinde dünya dil port folyosu kapsamında İngilizce eğitimi verilmektedir. Eğitim süreçlerimizde görsel, işitsel araçlar aktif kullanılmaktadır. Anasınıfı bölümlerimizde bir yabancı bir Türk olmak üzere tam gün çift öğretmen eğitimi verilmesi zorunludur. Dil, tüm zihinsel süreçlerimizle ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. Düşünmek, hatırlamak, kavramak, dikkatini yöneltmek, algılamak vb. tüm zihinsel faaliyetlerde dil vardır. Dil ve zihin birbirine paralel gelişmektedir. Bu nedenle çocuğun dil gelişimi onun tüm zihinsel gelişimini desteklemektedir. Bebekler dünyaya geldiklerinde içine doğdukları ortamda konuşulan dili edinme potansiyeline sahiptirler. 
 Kurumumuzda dil eğitimi önemli bir yer almaktadır. Kurumumuz bünyesinde Native etkinliklerde Yabancı ve Türk öğretmenler okul öncesi seviyesinde İngilizce eğitimi vermekteler.Okulumuzda çocuklara yabancı dil doğrudan değil, Yabancı Öğretmenler tarafından oyun, şarkı, tekerlemelerle dolaylı yoldan öğretilmektedir. Yabancı öğretmenimizin etkinlikleri ile de çocuk yabancı dille tabiî bir ortamda karşı karşıya gelir, duyarak, görerek ve bizzat yaşayarak öğrenir. 
Öğretmen, hareket, jest, mimik; uygun ipucu verme, resim ve şekillerle gösterme, şarkı söyleme, şiir okuma, karşılıklı konuşma gibi dil öğrenme yöntemleri kullanmaktadır.. Yabancı dildeki sesleri duymaya alışan çocuklar bunları zamanla benimsemektedir. Öğretilen kelime ve cümlelerin çocukların günlük hayatından seçilerek ilgileri arttırılmaktadır. Çocuk hangi oyuncak ve nesnelerle oynuyorsa, onların İngilizce isimlerini de kolayca öğrenebilmetedir. Oyun, çocuk için en iyi öğrenme yoludur. Oyunla yabancı dil bir araya getirilince öğrenme daha da kolaylaşır ve bir keyif hâline gelir.
Dil öğretiminde şarkı ve hareket de başarıyı yükseltir. Ritm ve melodiyle öğrenme eğlenceli hâle gelir ve bilginin hafızada kalması kolaylaşır. Çocuk, şarkıları önce anlamını bilmeden ezberler, kelimeleri öğrendikçe anlamı da çözer. Bunun yanında, yabancı dil öğretimi için kullanılan boyama veya hikâye kitaplarından ve kasetlerden faydalanılmaktadır. 
 
DEHA KIDS öğrencileri haftada bir saat Satranç Öğretmeni eşliğinde Satranç dersleri almaktadır. Satranç bir strateji oyunudur. Doğru karar vermeyi destekler.  Zihni ve hayal kurma gücünü geliştirir. Dikkati geliştirir. Öngörüyü geliştirir. Kapsamlı düşünmeyi öğretir, buluş yeteneğini geliştirir. Sabırlı olmayı, ölçülülüğü ve soğukkanlılığı öğretir. özgüven kazandırır. 
inegolonline.com/ haber_diger/07a38102-86a5-451d-b983-9318bc4302ef.jpg" style="height:466px; width:700px" />
Kurumumuzda en etkin kullandığımız yöntem Montessory Matematik etkinlikleridir. DEHA KIDS’de Matematikle ilgili kavramların öğretilmesinde; çocuğun matematik gelişimini destekleyici uygun matematik etkinlikleri çeşitli oyun materyalleri ve oyun aktiviteleri ile planlanmaktadır. Deha Kids okul öncesi öğrencileri meraklı, araştırıcı, hayal güçleri kuvvetli ve sorgulayıcıdırlar. Çocukların bu yöndeki gelişimlerini desteklemek amacıyla, onların araştırabilecekleri, meraklarını giderebilecekleri, neden sonuç ilişkisini görebilecekleri, çeşitli fikirler öne sürerek tahminlerde bulunabilecekleri fırsatlar vermeli, oynayarak öğrenecekleri eğitim ortamları hazırlanmalıdır. Çünkü çocuklar en iyi şekilde yaşayarak, oynayarak öğrenirler.  Oynarken görmek, dokunmak, hissetmek, tadına bakmak ya da koklamak isterler. Bu davranışlar çocuğun zihinsel kapasitesini geliştirir. Bu da çocukların merak ve araştırma duygularını geliştirici ve zihinsel yeteneklerini uyarıcı etkinliklerden biri olan Montessory Matematik ile mümkündür.      
Günlük yaşamda karşımıza birçok şekilde çıkan matematik konularını okul öncesi dönemde ele alıp çocukları geleceğe daha donanımlı biçimde hazırlamak, bu bilgilerin günlük yaşantıda ne şekillerde kullanılabileceğini onlara öğretmek ve matematiği çocuklara sevdirmek Deha Kids Kreş ve Anaokulu öğretmenlerinin sorumluluğundadır.
Okulumuzda Fen-Doğa Etkinlikleri temelde üç gruba ayrılır.  Öğretmenin Başlattığı veya Gerçekleştirdiği Fen-Doğa Etkinlikleri:Bu etkinlikler önceden öğretmen tarafından ayrıntılı olarak planlanan etkinliklerdir. Öğretmen önceden planlamaya uygun bir biçimde fen köşesine konu ile ilgili araç gereçleri koyar. Ayrıca öğretmen belirlenen konu ile ilgili olarak çocukların meraklarını uyandırmak için, önce kendi sorular sorar, sonra çocukları konu ile ilgili sorular sorması için cesaretlendirir. Öğrenilen Bilgilerin Diğer Bilgilerle Bütünleşmesi İle İlgili Etkinlikler: Bu etkinlikte öğretmen ön plandadır. Çocuğun edindiği bilgi ve kavramları benzer olaylarla genellemeyi ve varılan sonuçların çocuğun yaşantısındaki olaylarla bağlantısını öğretir. Örneğin; sıcak ve soğuk kavramından sonra öğretmen çocuklarla sıcak günlerde serinlememiz veya soğuk günlerde ısınmamız için neler yapmamız gerektiğini tartışabilir. Bu şekilde çocuk öğrendiği bilgilerle çevresinde denetim kurmaya başlayarak, çevresel beklentileri ve duyarlılığını arttırır.
 Anlık Etkinlikler: Çocuğun günlük yaşamda her an karşılaşabileceği fen ve doğaya ilişkin sorunlar ile bu sorunlara çocukların bulduğu çözüm yollarını kapsar. Bu aşamada öğretmenin duyarlı olması ve çocuklarla birlikteliği önemli bir konudur. Öğretmenin çocukları iyi gözlemlemesi gereklidir. 
Okulumuzda Profesyonel Dans Öğretmenimiz eşliğinde haftada 2 gün dans etkinliğimiz vardır. Dans etmek sadece çocuğun fiziksel bir aktivite yapması demek değildir, dans aynı zamanda çok sosyal bir olgudur. Kurumumuzdaki Dans dersleri, çocuğun iletişim ve sosyal becerilerini geliştirir. Çocuk bir ekip ile çalışmayı, arkadaş edinmeyi, işbirliği yapmayı ve başkalarına güvenmeyi deneyimler. Özellikle  çekingen öğrencilerimizde, yaşıtlarının olduğu, eğitmenin anlayışlı ve destekleyici olduğu esnek programlı bir dans kursu uygulamaktayız.
Deha Kids öğrencileri her sabah kahvaltı sonrası öğretmenleri eşliğinde spor etkinliği yapmaktadır. Haftada 3 gün jimnastik ve haftada 2 gün step yapmaktadırlar. Her çocuğun, sağlıklı büyüyebilmesi için spor yapması gerekiyor. Çocuklar için spor artık bir lüks değil, gerekliliktir. Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde çocuğun bedeni çok değişkendir. Genç yaşlardaki fiziksel bozuklukları önlemede ve geciktirmede spor önemli bir rol oynar. Spor yapmayan, dengesiz beslenen çocukların ise sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri zorlaşır.
Kurumumuzda Yüzme, Tenis ve Binicilik gibi sporlara da haftada bir gün öğrencilerimiz katılabilmektedirler.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.