Yavuz Uğurdağ ekonomik gündemi değerlendirdi

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yavuz Uğurdağ ekonomik gündemi değerlendirdi
#İnegöl | Haber Merkezi
23 Mar 2020 / Pzt 19:36
/ 3.243 Kez Okundu
| |

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası tarafından koronavirüsün ekonomik etkilerini analiz etmek amacıyla yapılan saha çalışması tamamlandı. Sanayide çarkların dönmesi ve istihdamın korunması için açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nin, hızlı ve doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirten İnegöl iş dünyası temsilcileri, paketin ilave tedbirlerle güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

DAHA YAPILACAK ÇOK ŞEY VAR

İTSO üyelerinin öncelik verdiği konuların başında SGK prim ve muhtasar ödemelerin işverenden alınmaması, kısa çalışma ödeneğinin şartlarında esnekliğe gidilerek kapsamının genişletilmesi, KDV ve gelir vergisi ödemelerinin ertelenmesi ve işletmelerin çek ve benzeri ticari yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için faizsiz KGF teminatlı kısa dönemli kredi tahsisi düzenlenmesi talepleri yer aldı.

 

Koronavirüsün İnegöl’de sanayi ve ticaret hayatına etkisini analiz etmek ve İTSO üyelerinin yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini belirlemek üzere ‘Koronavirüs Ekonomik Etki Ölçüm Saha Çalışması’ gerçekleştirildi. İTSO meclis, ve komite üyelerinin tamamını kapsayan çalışmaya göre iş dünyasının yüzde 88’i koronavirüs dolayısıyla ticari faaliyetlerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Çoğunluğunu perakende, gıda ve kimya sektörü temsilcilerinin oluşturduğu yüzde 5’lik dilim ise koronavirüs salgınından olumlu etkilendiğini ifade etti.

 

TAHSİLATLARDA SORUN YAŞANIYOR

Ankete katılanların yüzde 70’i koronavirüs dolayısıyla tahsilatlarda sorun yaşandığını kaydederken, iç satışların olumsuz etkilendiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 90 oldu. Ankete katılanların yüzde 80’i da ihracatlarının olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

 

“KRİZİN EN AZ HASARLA ATLATILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, üyelerinin koronavirüsün yol açtığı ekonomik krizi en az hasarla atlatabilmesi için gece gündüz çalıştıklarını söyledi. Başkan Uğurdağ, her sektörden firmanın sesi olmak ve 4 bini aşkın İTSO üyesinin yaşadığı sorunları çözüme kavuşturmayı amaçladıklarını belirterek, “Bize ulaşan problemleri, çözüm önerilerimizi, sıkıntılı süreci en az zararla atlatmak için yapılması gerekenleri içeren raporumuzu daha öncesinde ilgili kurumlarımıza iletmiştik. Raporumuzda dile getirdiğimiz konuların birçoğu Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’nde karşılık bulmuştu.” dedi.

 

“İŞLETMELERİMİZİ YAŞATMAMIZ GEREKİYOR”

Söz konusu pakette zamanında alınmış, doğru tedbirlerin yer aldığını kaydeden Başkan Uğurdağ buna karşın koronavirüsün halk sağlığının yanı sıra ekonomi üzerindeki etkisinin de giderek derinleştiğine dikkati çekti. Başkan Uğurdağ, “Bu sancılı süreçte hepimiz için aslolan önce insan sağlığıdır. Ancak güçlü Türkiye için işletmelerimizi de yaşatmamız gerekiyor. Koronavirüs Ekonomik Etki Ölçüm Saha Çalışmasında iş dünyamız Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın yeni tedbirlerle güçlendirilmesi gerekliliğini vurguladı.” diye konuştu.

 

TALEPLER İLGİLİ MAKAMLARA AKTARILACAK

Başkan Uğurdağ, yapılan saha çalışmasında iş dünyasının dile getirdiği taleplerin bazılarını şöyle aktardı: “Tüm firmalar için öncelikle Mart, Nisan, Mayıs aylarına yönelik aylık SGK prim ve muhtasar ödemelerinin işverenden alınmaması. Tüm firmalar için KDV ve gelir vergisi ödemelerinin ertelenmesi. Esnaf ve küçük ölçekli işletmelerin çek ve benzeri ticari yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için faizsiz KGF teminatlı kısa dönemli kredi tahsisi düzenlemesi yapılması. Ucuz ve yeni kredi olanaklarının sağlanması.”

 

Saha çalışması ile saptanan sorunlar ve çözüm önerilerini ilgili Bakanlıklar ve TOBB’a ileteceklerini belirten Başkan Uğurdağ, koronavirüsün risklerini en aza indirmek amacıyla tüm güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

İŞYERLERİNİN UYMASI GEREKEN 7 KURAL

“İşyerinin girişinde, istisnasız tüm çalışanların ateşi ölçülmeli. Bilim Kurulu’nun belirlediği 37.8 derecenin üzerinde ateşi olanlar işyeri ortamına girmemeli, ateş ölçen yetkililer çalışanlarla temas etmeksizin zorunlu olarak maske, gözlük ve eldiven kullanmalı. Çalışanlar, serviste, ofiste, yemekte ve çalışma alanlarında kendileri için belirlenmiş yerleri kullanmalı, herhangi bir olumsuzluk durumunda test edilecek kişilerin kolaylıkla tespit edilebilmesi için tüm çalışanlar kendi yerlerinde oturmalı ve aynı kişilerle temas etmeli. Son 14 günde yurtdışından gelmiş kişilere veya Covid-19 tanısı olanlara temas ettiklerini belirten çalışanlara, verecekleri yazılı beyanlarına dayalı izin kullandırılabilmeli. İşyerlerinde sabun, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ürünleri tüm alanlarda bulundurulmalı, hijyen ürünlerinin tüm çalışanlar tarafından kullanımı teşvik edilmeli. Çalışanlar arası mesafe en az 1.5 metre olmalı, üretim alanları, çalışma masaları, yemekhane gibi tüm alanlarda bu kural uygulanmalı, yakın teması ve kalabalığı önlemek için yemek saatleri düzenlenmeli, zorunlu haller dışında asansörler kullanılmamalı, zorunlu hallerde ise tek kişi binmeli, yakın mesafe çalışma zorunluğu bulunan kişiler sıkça değiştirmek koşulu ile maske kullanmalı, toplantılar dijital platformlara taşınmalı. Mal ve hizmet üretimi önem sırası belirlenerek, faaliyetler kritik ve kritik olmayan olarak gruplandırılmalı, yedek tedarik yolları belirlenmeli, vardiya sistemi veya çalışma saatlerinde yapılacak değişiklikler belirlenmeli, işyerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için asgari çalışan sayısı belirlenmeli, mevcut çalışanlar arasında virüs vakasının görülmesi durumunda, kişinin temas ettiği herkes karantinaya alınarak Sağlık Bakanlığına bildirilmeli. Sağlık Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan bilgilendirme videoları çalışanlara izletilmeli” ifadelerini kullandı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.