Yavuz Uğurdağ yeni fuar alanı için dobra dobra konuştu

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
#İnegöl | Haber Merkezi
19 Eki 2019 / Cmt 18:44
/ 4.675 Kez Okundu
| |

İTSO ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ İnegöl Online ve Genç Gazete’nin gerçekleştirdiği gündem özel programında yeni fuar alanı ve geçtiğimiz fuar ile alakalı çok önemli açıklamalarda bulundu.

İnegöl Ticaret Sanayi Odası’nda gerçekleşen canlı yayında İTSO ve MODEF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Cem Taşkıner’in sorularını cevapladı.
 
İnegöl fuarının açılmasının hemen ardından Kayseri fuarının açılması ve İnegöl’de reklamının yapılması hakkında konuşan Uğurdağ “2-3 fuardır başımıza gelen saçma sapan bir olay daha önce İstanbul fuarı ile başımıza gelmişti. CNR fuarı Kasım’ın ilk haftasında fuar yapma niyeti olduğunda tepkimizi koymuştuk. Bu mücadeleyi ortaya koyduk ama bu biraz daha kanun ile alakalı. Kanun diyor ki bir şehirde aynı tarihte aynı sektör için bir fuar olabilir diyor. Bunun bir de etik ayağı var biz buna itiraz ettik ama kanun el verdiği için bu fuarlar gerçekleşiyor. Kayseri ile alakalı duruma gelince biz oradaki arkadaşlarla değerlendirme yaptık siz ayrı bir fuar tarihi belirleyin dedik. Onlar bizden 2 gün sonra fuarı başlatma kararı aldılar.  Biz o kadar önemli fuarlar gerçekleştiriyoruz ki bizim fuar tarihlerimize göre fuar tarihleri gerçekleştiriyorlar. Bizim fuarımız marka olmuş bir fuar ve bundan faydalanmak istiyorlar. Büyük büyüklüğünü bilecek ona göre davranacak. Biz kapasite olarak büyüklüğümüzü biliyoruz tecrübemizi kalitemizi biliyoruz. Kayseri fuarı reklam verdi, evet bende asılmasına karşıyım ama 3-5 direğe reklam asıldı diye bizim fuarımıza bir şey olmaz.  Kayseri’deki fuarı biliyor o fuar bizim fuarımızın 3’de biri. Firmalar oraları gezsinler ki bizim kalitemizi görsünler.”
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iptal edilen İnegöl programı katılımcıların fuara alınmama süreci hakkında konuşan Yavuz Uğurdağ “Süreç işlerken, Cumhurbaşkanımızın gelememe durumu ortaya çıktı, daha sonra gelme durumu yeniden ortaya çıktı. Vekil hanım Kızılcahamam kampında durumu iletti daha sonra Cumhurbaşkanımızın programına dâhil edildi. Bu bizim için çok önemli ve güzel bir gelişme. Açıkçası devletimizin başı tüm İnegöl için çok önemliydi. Tabi gelen Cumhurbaşkanı olduğu için süreç bizden çıkmış oluyor.  Cumhurbaşkanımızın Pazartesi ve Salı günü Sırbistan programı vardı, program dönüşünde fuarımızı ziyaret edeceklerdi bu arada Suriye’deki harekât ortaya çıkınca ziyaret programı iptal oldu.  Cumhurbaşkanımız çok önemli bir nedenden dolayı İnegöl’e gelemedi yerine yardımcısı geldi. Gülü seven dikenine katlanır, gelirken devlet başkanı geliyor bunun içinde güvenlik tedbirleri üst düzeyde gerçekleşiyor. Fuara giriş çıkışlar ile alakalı görüşlerimizi söyledik. Cumhurbaşkanımızın yerine yardımcısı gelmesi güvenlik tedbirlerini değiştirmedi. Biz sabah 10’da fuarımızı açarız diye bir düşüncemiz vardı bomba araması gibi bir sürü tedbirler oldu fuarımıza ziyaretçilerimizi 11.30 gibi alabildik. İnsanlar kapılarda beklediler, burada beklemem diyen müşteri MOBİLİYUM’a ya da İMOTİM’e gitmiştir, Ertuğrul Gazi caddesine gitmiştir. Bu tür programlarda bu tarz şeyler olabiliyor. Vekilimize bu mücadelesinden dolayı teşekkür ederim. “

CUMHURBAŞKANI GELSEYDİ DOSYAYI ONA TESLİM EDECEKTİ

Daha önce Hacı Sevim Yıldız Kampüsü açılışında fuar dosyasını Cumhurbaşkanına teslim ettiğini ifade eden Uğurdağ “Bizim raporumuz kafamızda, gerekirse de dosyayı sunarız.  Fuar alanında yeni fuar ile alakalı maketimiz de oradaydı dosyamızı teslim edecektik.  Hacı Sevim kampüsünü açtığında biz orada dosyamızı da sunmuştuk. Bizim dosyalarımız devletimizin üst kademelerinde var ama önemli olan gelip yerinde görmeleri lazım bu daha farklı olur. Biz hazırız, Ankara’ya çağırsalar biz 2 saatte İnegöl’den gidip sunumuzu yaparız.

4 SENEDİR MÜCADELE VERİYORUZ

Yeni fuar alanı ile alakalı 4 senedir mücadele ettiklerini belirten Uğurdağ “Şehrimizin son yıllarında ki en önemli bir projelerinden bir tanesi yeni fuar alanı projesi. 4 sene önce bu fuar alanı ile alakalı düşüncelerimizi ve icraatımızı ortaya koyduk. Yeni fuar alanı ile alakalı her şeyi hazırladık sadece söylemde kalmadık. Bizim fuar alanı ile alakalı yerimiz projemiz her şeyimiz hazır. Yeni fuar alanı ile alakalı Eskişehir’de Bilecik’te Ankara’da muhataplarımız ile birçok toplantı yaptık. Dosyalarımızı Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza ulaştırdık projemizi. Biz bu mücadeleyi 4 senedir yapıyoruz.”

ANKARA VE KAYSERİ FUARINA DESTEK VERİLDİ

Ankara ve Kayseri’deki fuar alanına desteğin verildiğini belirten Uğurdağ “Ankara’daki ve Kayseri’deki fuar merkezi projeleri bizden sonra ortaya çıktı ve şuan yapılıyor.  Bu fuar alanı projesi ile alakalı üzerimize düşen her şeyi yaptık. Biz projeyi ortaya koyduğumuzda maliyet 70-80 milyon TL civarındaydı bu maliyetin karşılanabilmesi adına devletimizden biz maddi bir destek istedik. Bunu isterken de çok samimi olarak gerekirse bizde destek verebiliriz dedik.  Bu çalışmalar doğrultusunda o dönemin kalkınma bakanı Lütfü Elvan BEBKA aracılığı ile destek vereceklerini ifade etmişti. Yapılan fizibilite raporları sonucunda İnegöl’de fuar alanı ihtiyacı olduğu net olarak ortaya çıkmıştır.  Yeni fuar alanı talebi benim şahsi fikrim değil bu talep İnegöl’de başta mobilya sektörü olmak üzere diğer sektörlerin temsilcilerinden geldi. Bunu bilmek lazım bu fuar alanını tüm İnegöl istiyor. Tüm esnaf odası başkanlarımız tüm işadamları dernek başkanlarımız yeni fuar alanını istiyor.”

10 SENEDE AMORTİ EDECEK

Yeni fuar alanının 10 senede kendini amorti edeceğini söyleyen Uğurdağ “Bu ekonomik dalgalanmadan sonra 70-80 milyonluk maliyet 110 milyon TL’ye çıktı bu bir gerçek, bu rapor BEBKA’da duruyor 2020’den sonra değerlendirmek üzere gündeme gelecek. Yeni fuar alanında fuar sayımızı arttırmak düşüncesindeyiz diğer sektörler içinde fuar yapma düşüncemiz var. 2 fuar yapsak bile yeni fuar alanı 10 senede kendini amorti ediyor.”



ARTIK KARAR VERMEMİZ LAZIM

Yeni fuar alanının yapılıp yapılmayacağının kararının verilmesi gerektiğini belirten Uğurdağ “MOBİLİYUM VE İMOTİM var diyorlar oralar bizim fuar ihtiyacımızı görmez oraları bizim medai iftarımız ama bizim fuar ihtiyacımızı görmez. Fuar çok farklı bir şey hangi organizasyon İnegöl’de 50 bin kişi getirebilir. Bu bizim dışa açılan organizasyonumuz, başımızın üstünde tutmamız lazım. Ankara bunu Büyükşehir belediye başkanlığı öncülüğünde odalar ile birlikte aynı şekilde Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Sanayi Odası bu sene bitirdiler fuarı gerçekleştirdiler. Bizler hala konuşuyoruz artık konuşmayı bırakmamız lazım.  Artık konuşmayı bırakmamız lazım bu fuarı yapacak mıyız, yapmayacak mıyız yerel yöneticiler ile oturup kararını vermemiz lazım. Bizim konuşma zamanımız geçti, artık icraat zamanı. İcraat nasıl olacak, ben bu yola ilk çıktığımda devletimiz bize destek versin bizde katkı sağlayalım. Ortaklaşa bir program ortaya koyalım dedi. Mobilyadaki arkadaşlarımız öz sermayeleri ile büyüdü. Mobiliyum AVM çok kolay yapılmıyor, ihracatımızı 10 sene önce 25 milyon dolardan 500 milyon dolara çıkarırken hedefimizi 1 milyar dolara koymuşken bunları hep öz sermayemizden yaptık. “

KİMSE BİZİ DİLENCİ POZİSYONUNDA GÖRMESİN

İnegöl’de sanayicinin artık yorulduğunu ve yeni fuar alanı taleplerinden dolayı kimse bizi dilenci pozisyonunda görmesin diyen Yavuz Uğurdağ “Sanayicimiz yorgun, sanayicimiz yatırım yaparken borçlandı. Bu şehir istihdam yapıyor, ekonomik anlamda devletine en büyük desteği veriyor, ihracat yapıyor. Bizim fuar alanımız 25 milyon dolarlık bir proje diyorum ki bu sanayici bu kadar çalışmış vergisi vermiş ihracatını yapıyor. Yerel yöneticilerimiz devletimiz yapsınlar İnegöl’e 25 milyon dolarlık yatırımı İnegöl’de ki ihracatı 1 milyar dolara çıkarsınlar.   Mevcut fuar alanını kendimiz yaptı o dönem katkı koyan herkesten Allah razı olsun ama şimdi yetmiyor. İnegöl sanayicisi, İnegöl esnafı, İnegöl Ticaret Sanayi Odası, MODEF dilenci değil, kimse bizi dilenci pozisyonunda görmesin ve koymasın. Biz şehrin gerçekleri ile alakalı bir proje ortaya koyduk bu ihtiyaçları devletimize sunduk artık bizi dilenci pozisyonundan çıkarsınlar. Biz dilenci olmadık biz talep ettik. Bu fuar alanına bu şehirin ihtiyacı vardır ve bunu ivedilikle gerçekleştirmemiz gerekiyor. Artık karar verilecek yerel yönetimler başta olmak üzere İnegöl’e yeni fuar alanı kazandırılacak ya da kazandırılmayacak bu net bir şekilde ortaya çıkmalı. Bizde sektör temsilcileri olarak karar vereceğiz.”

KARŞILIĞINI ALAMADI

İnegöl’ün siyaseten ve ekonomik olarak çok büyük katkı vermesine rağmen karşılığını alamadığını vurgulayan Uğurdağ “Bu şehir hem siyaset anlamında hem de ticaret anlamında ülkesine çok büyük katkı sağlayan bir şehirdir bunun değerlendirmesini yaparken büyüklerimiz iyi yapsınlar. İnegöl sanayiye yatırım anlamında hiçbir zaman ciddi anlamda yatırım alamamıştır. Eğitim anlamında, sağlık anlamında, ulaşım anlamında ciddi yatırımlar almamıza şehrimiz sanayi şehri olmasına rağmen aynı oranda bir yatırım alamamıştır.  Bu şehrin ekonomisine katkı sağlayacak plan ve projeye destek verilmeli. Bu şehrin insanı da kapı kapı gezip destek aramamalı.”


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.