Yeni sistem uygulamada! Para transferinde yeni dönem

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yeni sistem uygulamada! Para transferinde yeni dönem
#İnegöl | Haber Merkezi
15 Mar 2024 / Cum 09:20
/ 3.678 Kez Okundu
| |

Bankalar arası para transfer işlemleri geçtiğimiz ay itibariyle yeni bir sisteme geçiş yaptı. Tüm bankalarda yeni sistem uygulanmaya başlanırken Fast, EFT, Havale işlemlerinde yapılan değişiklikler dikkat çekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçtiğimiz ay içerisinde Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) için Ödeme İste Katman Servisi'nin devreye alındığını açıkladı. Yeni sistem değişikliği ile birlikte herhangi bir kişinin IBAN'ını paylaştığınızda banka üzerinden ödeme isteme imkanı sunuluyor. Bu sistem doğrultusunda siz onay vermediğiniz takdirde ödeme işleminin karşı tarafa iletilmesinin önüne geçilirken teknoloji okuryazarlığı düşük olan vatandaşların dolandırılma riskinin de artmış olabileceği belirtildi.

BAZI BANKALARDA UYGULANIYOR

Bankalarda geçerli olacak yeni sistemin borç tahsilatları gibi işlemlerde vatandaşların işlerini kolaylaştırabilme imkanı sunduğu belirtildi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama doğrultusunda sistemin tehlikeleri de tek tek açıklandı. Sistem doğrultusunda potansiyel getiriler üzerine detaylı bir analiz yapılırken değişikliğin etkileri de tek tek incelendi.

Türkiye'nin en büyük 5 bankası ve Kuveyt Türk Bankası'nı içeren toplantıda 6 finansal kuruluşta deneme amacıyla uygulamayı alınan sistem, mobil bankacılık kullanan vatandaşlara para gönderme butonunun yanı sıra ödeme isteme butonu da sunmaktadır. Bu servis ile birlikte kişinin borcunu tahsil etmek için borçtan ödeme talep etmesi ve ödemeyi alacaklı tarafından başlatmasına izin verilmektedir. Kişiden kişiye ödemeler ile birlikte çeşitli iş modelleri ile de uyumlu bir tasarım söz konusu olacak.

SİSTEM YARARLI MI ZARARLI MI?

Bankalar tarafından hizmete alınan sistemin e-ticaret ödemeleri, e talimat ödemeleri ve kurumsal fatura ödemeleri gibi farklı alanlarda kullanılması planlanıyor. Bunun yanı sıra ev sahipleri kolayca kiracılardan öğrenciler ise ailelerinden ödeme talebinde bulunabilecek. Ödemesini vaktinde yapmayan kişiler İste bu uygulamadan memnun olmayacak gibi duruyor.

Kullandığınız bankanın FAST işlemleri üzerinden belirli bir tutar belirterek " bana şu tutarı gönder" gibi içeriklerle para talebinde bulunabileceksiniz. Bu talep banka üzerinden size mesaj olarak iletilebilecek. Para gönderme talebinin onaylanması ile birlikte istenilen miktarı hesabınızdan çıkarak karşı tarafa ödenmektedir. Bu kapsamda onay vermeden önce gelen mesajı dikkatle incelemeniz gerekiyor.

Karar'ın haberine göre, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlanmış olan 'Ödeme İste' adlı uygulamanın acil para ihtiyacını karşılamayı hedeflediği belirtilirken para transferlerinde de hızlı bir çözüm sunacağı belirtiliyor. Yeni sistem ile birlikte para transferlerini alacaklı tarafından başlatılmasına imkan tanınırken transfer sürecinde de daha esnek bir ödeme sistemi sağlanacak.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.