Yerel seçimlerde baraj %7 mi? %10 mu?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yerel seçimlerde baraj %7 mi? %10 mu?
#İnegöl | Haber Merkezi
20 Şub 2024 / Sal 10:50
/ 7.080 Kez Okundu
| |

Türkiye son sürat yerel seçimlere doğru ilerlerken, yerel seçimlerde uygulanan baraj merak konusu oldu. Genel seçimlerde baraj %10’dan %7’ye düşürülürken, bu kararın yerel seçimlerde geçerli olup olmadığı merak konusu oldu. İşte yerel seçim barajı.

12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra seçim barajı (10 Haziran 1983 tarihli 2839 sayılı kanunla) %10 seviyesine yükseltilmiştir. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı 31 Mart 2022 tarihinde yüzde 7'ye indirilmişti.

Alınan bu karar 14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşen milletvekilliği seçimlerinde uygulandı. Şimdi gözler yerel seçimlere çevrildi.
Yerel seçimlerde ortada bir kafa karışıklığı söz konusu. 2022 yılında alınan kararın yerel seçimleri bağlayıp bağlamadığı net bir şekilde ifade edilmemiş.

Bu belirsizlik üzerine bir kısım siyasiler barajın %7 olduğunu öne sürerken, bir kısım siyasiler ise barajın %10 olarak devam ettiğini belirtti.
Konu hakkında görüştüğümüz YSK’nın seçim kurulu müdürlüğü ise yerel seçimlerde barajın %10 olarak devam ettiğini belirtti.

BİR PARTİNİN MECLİS ÜYESİ SAYISI NASIL HESAPLANIR ?   
Bir seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda birine tekabül eden sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasi partiler ve bağımsız adaylar üye tahsisinde hesaba katılmaz.
 
Yapılan çıkarmadan sonra geriye oyu kalan siyasi partilerin ve bağımsız adayların isimleri alt alta, kalan oyları da hizalarına yazılır. Bu sayılar önce bire, sonra ikiye, sonra üçe … şeklinde devam edilmek suretiyle o seçim çevresinin çıkaracağı asıl üye sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar, siyasi parti ayırımı yapılmaksızın, en büyükten en küçüğe doğru sıralanır Belediye ve il genel meclisi üye tamsayısı kadar üyelikler, bu payların sahibi olan siyasi partilere ve bağımsız adaylara, sayıların büyüklük sırasına göre tahsis olunur.
 
Son kalan asıl üyelikler için birbirine eşit rakamlar bulunduğu takdirde bunlar, aralarında ad çekmek suretiyle, tahsis yapılır.
 
Kontenjan adayı gösterilen belediye meclis üyesi seçim çevrelerinde bu maddeye göre yapılan bölme işlemi kontenjan sayısı çıkarılmak suretiyle yapılır. Kontenjan adayı gösterilen bu seçim çevrelerinde geçerli oyların en çoğunu almış olan siyasi partinin kontenjan adayları belediye meclis üyeliğini kazanmış olurlar.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.