Yılbaşı öncesi araba almak isteyenler dikkat!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yılbaşı öncesi araba almak isteyenler dikkat!
#İnegöl | Haber Merkezi
23 Ara 2023 / Cmt 09:26
/ 15.140 Kez Okundu
| |

İkinci el otomobil fiyatlarında yaşanan düşüş trendi, Kasım ayında sabitlendi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, fiyatların maliyetler seviyesine indiğini ve yeni yılda sıfır araç fiyatlarındaki artışların ikinci ele de yansıyacağını söyledi.

Ertemel, "İkinci el piyasasında özellikle Haziran/Temmuz ayları itibarıyla fiyat düşüşleri başladı. Öncelikle istenen fahiş fiyatlamalar ortadan kalkarken, sonbahar aylarında reel fiyatlarda da düşüşler sağlandı. Elimizdeki veriler yaz aylarında düşüşlerin başladığı ve sonbahar aylarında düşüş trendinin yükseldiğini bizlere gösteriyor. 6 aylık dönemde sıfır araçta ortalama %20, ikinci el pazarında da ortalama %15 fiyat düşüşleri verilere yansıdı. Bu süreçte artan döviz kuru ile oranlandığında ise fiyat düşüşlerinin bir miktar daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Verilere yıl bazında göz attığımızda ise Aralık ayı mevcut reel fiyatlarına oranla, segmente göre %8 ila 10 artış söz konusu. İkinci el piyasasında fiyatlar maliyetler seviyesine kadar inmiş durumda. Dolayısı ile Kasım ayı itibarıyla düşüş trendinin durduğu ve yerini sabit kalan fiyatlamalara bıraktığını söyleyebiliriz. Aynı koşullar sıfır otomobil fiyatları için de geçerli. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı ve sonrasında, gerek ikinci el gerekse sıfır araç fiyatlarında daha fazla düşüş beklemiyoruz." dedi.

Ertemel, ikinci el piyasasında en çok talep gören araçların C segment sedanlar olduğunu belirterek, "Ülkemizde genel olarak C segment sedan aile otomobilleri oldukça ilgi görüyor. Bunun başlıca sebebi bu segmente ait bazı modellerin ülkemizde üretilmesinden dolayı sağladığı fiyat avantajı ve sunduğu konfor. Geçmiş dönem verilerine göre model yılı olarak bakıldığında ise pazar payının yaklaşık 4'te 3'ü 5 yaş ve üzeri araçlara ait. Ancak 2023 yılında sıfır otomobilde düzenlenen cazip kampanyalar ve düşen fiyatlar tüketicinin ilgisini sıfır otomobile çekti. Dolayısıyla 2023 yılı kapanış verilerine bu manada değişimler yansıyabilir." ifadelerini kullandı.

Ertemel, yeni yılda ikinci el fiyatlarında artış beklendiğini belirterek, "İkinci el otomobil fiyatlarını belirleyen ana faktör sıfır otomobil fiyatları. Yeni yılda artacak maliyetler ve bu süreçte bir miktar artan döviz kuru gibi sebeplerle sıfır otomobilde fiyat artışları olacağı kanaatindeyiz. Ancak bu artışlar geçmiş dönemlerdeki gibi olağan dışı ve hızlı olmayacaktır. Henüz yeni yıl gelmeden stoku biten sıfır otomobillerde kampanyaların sonlandığı ve liste fiyatlarında artışa gidildiğini gözlemliyoruz. Stoku bulunan ve kampanyaları süren araçlarda da stok bittikten sonra benzeri fiyat artışları gerçekleşebilir. Dolayısıyla yeni yılda ikinci el fiyatlarında da buna paralel artışlar görebiliriz." dedi.

Ertemel, 2024 yılında otomotiv piyasasında hareketlenme beklendiğini belirterek, "Yükseliş dönemleri satışlara hızla yansırken, düşüş dönemlerinde reel fiyatların piyasaya yansıması doğal olarak biraz zaman alabiliyor. Düşüş trendinin başladığı yaz aylarında otomobil sahipleri bekleme ve koruma refleksi gösterirken, artık reel fiyatlar algıya yansımış durumda. Zira beklenenden daha düşük fiyata satılması aynı zamanda daha düşük fiyata alım fırsatı sunuyor. Şu an otomotivde reel fiyatların oturması neredeyse tamamen sağlandı. Pazardaki daralmanın önemli sebeplerinden biri krediye erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek mevduat oranları. Kredi konusunda sağlanacak kısmen kolaylıklar dahi piyasanın hareketlenmesine vesile olacaktır. Öte yandan en doğru zamanda otomobil almak için bekleyen bir talep söz konusu. Krediye erişimde rahatlama olmasa dahi bekleyen bu talep, 2024'ün ilk aylarında harekete geçecektir. Özetle bundan sonraki süreçte 2024 yılı için sektörde genel bir daralmadan söz etsek de yeni yılın ilk birkaç ayı itibarıyla otomotiv piyasasında hareketlenmenin başlayacağı kanaatindeyiz." ifadelerini kullandı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.