Yıldırım Camisi’nde restorasyon sürüyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yıldırım Camisi’nde restorasyon sürüyor
#İnegöl | Haber Merkezi
26 Ağu 2019 / Pzt 18:24
/ 2.888 Kez Okundu
| |

Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, Kurşunlu Mahallesi’nde bulunan 476 yıllık Yıldırım (Hançerli Fatma Sultan) Caminin 2017 yılında başlayan restorasyon çalışmaları hala sürüyor. Mahalle sakinleri ise, tarihi caminin restorasyonun bir an önce bitirilmesini istiyor.

Yıldırım Beyazıt’ın oğlu Çelebi Mehmet’in kızı Hançerli Fatma Sultan tarafından 1543 yılında yaptırılan Yıldırım (Hançerli Fatma Sultan) Cami iki yıl önce geniş kapsamlı bir restorasyona alındı. 1960 yılında kapsamlı bir onarım gören camide restorasyon çalışmalarına başlanırken, Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülecek çalışmaların 1 yıl süreceği bildirilmişti. 2 yıldır devam eden restorasyon çalışmaları hala bitme aşamasına gelemedi.

İNEGÖL’ÜN EN ESKİ CAMİLERİNDEN

İnegöl’ün en eski camilerinden olan 476 yıllık Yıldırım (Hançerli Fatma Sultan) Camide yapılacak çalışmayla, mevcut kalıntılar koruma altına alınarak daha fazla tahrip olmasının önüne geçilmeye çalışılıyor.

CAMİNİN ÖZELLİKLERİ

Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtlarında; kuzey-güney doğrultusunda, giriş ve asıl ibadet mekânlarıyla, giriş bölümüne doğu ve batıda bitişik yan mekânlardan oluşmaktadır.

KARE PLANLI

İbadet mekânı kare planlı olup pandantiflerle geçilen kubbe ile örtülüdür. Güney duvarı ekseninde beş cepheli bir mihrap nişi ile bunun iki yanında birer dikdörtgen birer niş ve batı köşede minber yer almaktadır.Doğu ve batı duvarlarında eksenin iki yanında birer pencere, kuzeyde bir mahfil yer alır.

TEK ŞEREFELİ MİNARESİ VAR

Yan mekânlar kareye yakın dikdörtgen planlı olup çapraz tonozla örtülüdür. Beden duvarları moloz taş ile örülmüştür. Pencere, kemerler ve bacalar tuğladır. Kapı ve pencerelerin lento ve şovenleri mermerdendir. Kesme taş örgülü kübik kaideli, tuğla örgülü silindirik gövdeli ve tek şerefeli minare, kuzeybatıdadır. Şerefe altı beş sıra testere dişi ile bezelidir.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.