Afet döneminde beslenme
09 Mar 2023 / Per 15:56
/ 225 Kez Okundu
| |

Tarihimizin en büyük yıkımlarından birine ülkece tanıklık ettik. Ne yazık ki depremle birlikte evini, ailesini, sevdiklerini, arkadaşlarını , hayallerini kaybedenler oldu, olan sadece binalara olmadı… Bizler de bu zor zamanlarda birlikte iyileşip ülke olarak yaralarımızı birlikte saracağız. Yaralarımızı sarmaya eğitim, bilim ,şefkat ve insanlıktan kopmadan, özümüze sarılarak devam edeceğiz.Önlemlerimizi şimdiden almalıyız.


Afet Döneminde Beslenme Önerileri

Afet öncesinde ve sonrasında birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor; afet öncesinde aldığımız önlemler ve yaptığımız planlar, afet sonrasındaki aksiyonlarımızı kolaylaştırabiliyor. Olası büyük depremlerde yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarımızı ve hayatta kalmamızı kolaylaştıracak eşyaları koyabileceğimiz deprem çantaları önemli rol oynuyor. Örneğin deprem konusunda oldukça tecrübeli olan Japonya, otellerde her yatağın başında deprem kiti bulunduruyor ve halkı da bu yönde duyarlı olmaya davet ediyor.

Öncesinde Ne Yapmalı?
Herkesin depreme hazırlıklı olmak adına acil durum çantasını hazır bulundurmasını öneririm. Deprem çantanızda polar, battaniye, düdük, el feneri, powerbank gibi eşyaların yanı sıra gıda açısından neler koyduğunuz da önemli. 

Temiz içme suyu ve yemeye hazır kuru gıdalar mutlaka çantanızda yer almalıdır. Hazırladığımız çantaya koyacağınız gıdaların ortak özellikleri uzun süre bayatlamamaları, dayanıklı ve enerji veren türden olmalarıdır. Çantanızda enerjisi ve proteini yüksek besinlere yer vermek önemlidir.
Örneğin ceviz, badem, fındık gibi yağ grubu alternatifleri enerji vermek için iyi bir alternatiftir . Bunun dışında uzun süre açlıkla düşen kan şekeri için kuru meyvelere de yer verebilirsiniz. Yulaf ezmesi , Pirinç patlakları , Bisküvi, galeta kraker veya çikolata/enerji-granola barları da iyi bir alternatif olabilir. Lif ve protein içeriği olan atıştırmalık protein barlar enerji vermesi açısından iyi bir seçenektir. Hipotermi durumunda vücut sıcaklığını yükseltmek için de meyve bar, kuru meyve vb. alternatifler fayda sağlayacaktır.

Ton balığı, bezelye, barbunya gibi alternatifleri de unutmayın. Uzun süre dayanacak olan çeşitli konserve yiyecekler de çabuk bozulmadığı için çantanızda yer almalı. Acil durum çantanızı düzenli olarak kontrol ederek bozulabilecek besinleri yenileriyle değiştirmek ise bir diğer önemli noktadır.

Çölyak hastaları, besin alerjisi olanlar, fenil ketonüri hastaları gibi özel beslenme durumu gerektiren bir çok hastalık var. Bu bireyler kendilerine uygun kuru gıdaları mutlaka acil durum çantasında bulundurmalı.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.