Afet Durumunda Deprem Çantasında Bulunması Gereken Besinler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Afet Durumunda Deprem Çantasında Bulunması Gereken Besinler
07 Kas 2020 / Cmt 19:55
/ 879 Kez Okundu
| |

Geçtiğimiz hafta İzmir’de meydana gelen deprem hepimizi derinden etkilemiştir. Çocuğundan yaşlısına kadar; hem fiziksel hem de ruhsal anlamda oldukça acı tablolara şahit olduk. Peki sürekli depremlerle sarsılan ülkemizde biz ne kadar hazırlıklıyız diye hiç düşündünüz mü? Pek çok kişi maalesef ki bu tür durumlar başlarına gelmeden önlem almamaktadırlar. Fakat olası bir enkaz durumunda bir damla suya bile ihtiyacımız olabileceğini unutmayalım. Bizler mutlaka yaşadığımız coğrafyanın bilincinde olmalı ve ona göre hareket etmeliyiz. Bunun içinse işe küçük bir deprem çantası hazırlamakla başlayabiliriz. Deprem çantasının içerisinde bulunması gerekli olan besinleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
KURU YEMİŞLER VE KURU MEYVELER
Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler ve gün kurusu, kuru incir, kuru üzüm gibi meyveler; hem kolayca bozulmayıp hem de acil durumlarda uzun süre sizi tok tutmayı sağlayacaktır. Ayrıca hafif olduklarından dolayı çantanızda kolayca muhafaza edilebilirler.
BİSKÜVİLER VE TUZLU KRAKERLER
Tam tahıllı bisküvileri son kullanma tarihlerini geçirmeden çantalarınızda bulundurabilirsiniz. Tam tahıllı olması içerisinde bulunan liften dolayı hem midede dolgunluk hissi yaratacak hem de sizi uzun süreli açlıktan koruyacaktır. Aynı zamanda tuzlu krakerleri de şoktan dolayı oluşabilecek tansiyon düşüklüğünüzü engellemek için tüketilebilirsiniz.
TAHİN-PEKMEZ/ FISTIK EZMESİ
Yüksek enerji ve karbonhidrat içeren bu gibi karışımların tüketilmesi; deprem sonrası korku ve beraberinde gelen yorgunluk hissinizi azaltacak, kan şekerinizi yükseltip, vücudunuza enerji sağlayacaktır.
KONSERVE BESİNLER
Konserve ton balığı gibi deniz ürünleri ya da konserve fasulye, barbunya gibi gıdalar da içerdiği protein miktarı ve uzun süreli tok tutması açısından işinize yarayabilecek bir diğer ürünlerdendir.
SU
Vücut fonksiyonlarını kontrol etmek için elzem olan su mutlaka deprem çantamızın içerisinde bulunmalıdır. Unutmayalım ki vücudumuz birkaç gün aç kalmaya dayanabilir fakat susuz kalmaya çok da fazla dayanamamaktadır.
Deprem çantasında bulunan su ve besinleri, altı ayda bir yenileri ile değiştirmelisiniz. Ek olarak ışık için fener, ses çıkartmak için de düdük ve elzem olarak düşündüğünüz diğer malzemeleri de çantanıza eklemelisiniz. Benim başıma gelmez diye düşünmeyip, toplum olarak afetler konusunda bilinçli davranırsak kaybımızı da en aza indirgeyebiliriz. Hepimize tekrardan büyük geçmiş olsun, vefat edenlere rahmet, yaralılara da acil şifa diliyorum.
Dyt Gülşen EROĞLU


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.