Belirsizliğe bağışıklık kazandık mı?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Belirsizliğe bağışıklık kazandık mı?
23 Kas 2020 / Pzt 18:56
/ 1.028 Kez Okundu
| |

Covid-19 ile birlikte bildiğimiz dünya değişti; ne olacağını, nasıl gelişeceğini, bizleri nasıl etkileyeceğini bilemiyoruz. Belirsizlikler hepimizi farklı düzey ve şekilde etkiliyor. Covid-19 gibi bir küresel salgınla mücadele durumunda ise, çok çabuk değişen hayatlarımızda hepimizin belirsizliğe tahammülü zorlanabiliyor.

Nelerin yardımı olabilir?
1. Belirsizliği kabullenmek
Covid-19 ile ilgili belirsizliklerin bir süre daha hayatımızda olacağını kabullenmekle başlayabiliriz. Bu durum hoşumuza gitmeyebilir.  Ancak, ‘belirsizliklerle ilgili bir belirsizliği’ ortadan kaldıralım; şu an için durum böyle. Alternatifleri değerlendirmenin ve hazırlıklı olmanın yardımı olabilir. Fakat, bu alternatif planların bile gerçekleşmeme ihtimaline de açık olmalıyız.

2. Öz kontrol sağlamak
Kontrol edemediğimiz durumlar içinde kontrolümüzde olanlara odaklanabiliriz. Örneğin; kendi düşüncelerimiz, duygularımız, davranışlarımız. Duygularımızın doğal olduğunu bilerek, onları kabul ederek, daha işlevsel ve harekete geçirici bir tutuma geçmek kolaylaştırıcı olacaktır.

3. Şu an yapabileceklerimize odaklanmak
Kontrol edebileceklerimize bir diğer örnek ise, içinde bulunduğumuz an olabilir. Şu anda kendinizin ve sevdiklerinizin sağlığı, güvenliği ve rahatı için ne gibi önlemler alacağınızı, size nelerin iyi gelebileceğini belirleyebilirsiniz.

4. Kendi yaşam becerilerimiz ve destek kaynaklarımızdan yararlanmak
Problem çözme becerilerimiz, stresle ve zorluklarla baş edebilme yöntemlerimiz, sosyal veya psikolojik destek kaynaklarımız gibi sahip olduklarımızdan yararlanabilir, onları güçlendirebiliriz. Özellikle, bizi anlayan, dinleyen ve kabul edici bir iletişimin varlığı güven ve rahatlık verir. Kendiniz gibi başkalarının da paylaşmaya ihtiyacı olduğundan emin olabilirsiniz.

5. Kendi gücümüze inanmak
Aslında düşündüğümüzden daha güçlü ve esneğiz. Belirsizlikler kaygıya döndüğünde, endişe veren düşüncelerinizin olası sonuçlarına bakış açınızı değerlendirebilirsiniz. Daha önce endişe ettiğiniz ve başınıza gelen durumlarda nasıl başa çıktığınızı değerlendirmek, zorluklarla başa çıkma ve uyum sağlama gücünüzü hatırlamanıza yardımcı olabilir.
 
Uzman Psikolojik Danışman
Elif Arı Durmuş





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.