Bir başarı hikayesi Akıncı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bir başarı hikayesi Akıncı
25 May 2020 / Pzt 12:38
/ 5.525 Kez Okundu
| |

BAYKAR ve yüzyılın projesi AKINCI bizim gurur kaynağımız. Bu muazzam başarı hikayesini araştırıp özetlemek istedim. 

Selçuk Bayraktar'ın babası Özdemir Bayraktar makine mühendisi. Erdoğan IBB olduğunda Özdemir Bayraktar parti teşkilat başkanı, tanışmaları o dönemden geliyor. Özdemir Bayraktar iki kardeşi ve üç oğluyla BAYKAR şirketini 1984'de kuruyor. Selçuk Bayraktar o zaman 5 yaşında. Özdemir Bayraktar'ın Necmettin Erbakan'ın ITÜ'den de öğrencisi olması da önemli bir ayrıntı. 

1984 yılında kurulan BAYKAR otomativ yan sanayi sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirket 2000 yılında İnsansız Hava Aracı Sistem ve Alt Sistem Bileşenleri için Ar-Ge'ye başlıyor. 2004'de ise İHA Milli ve Özgün Elektronik ve Yazılım Sistemleri İle İlk Otomatik Uçuş denemesini gerçekleştiriyor. 2005 yılı çok önemli çünkü Milli Savunma Bakanlığı Hava Fotoğrafı Çekimi Amaçlı Mini İHA Sistemi Projesine teklif vermesi için BAYKAR'ı çağrı yapıyor. 

Özdemir Bayraktar 2005'e kadar gelen yıllarda İHA konusunda bir çok sıkıntı çekiyor. Böylesine önemli bir girişim herkes tarafından dikkat çektiği için güvenlik endişesi had safaya çıkıyor. Güvenlik endişesi de bu projenin kesinlikle devlet destekli olmasını gerektiriyor. 2005 yılı bu anlamda önemli çünkü şirket artık Milli Savunma Bakanlığı ile ortak hareket etmeye başlıyor. 2007 yılında ilk Mini İHA Milli Savunma Bakanlığı'na teslim ediliyor. 2009'da insansız helikopter aracı teslim ediliyor. 2010'da BAYKAR, Tübitak 9. Teknoloji Ödülüne layık görülüyor. 

2012'de Katar Silahlı Kuvvetleri’ne Mini İHA Teslimatı yapılıyor. 2015'de Emniyet Genel Müdürlüğüne TB2 tip IHA teslim ediliyor. 2016'da Fırat Kalkan Harekatında, 2018'de Zeytin Dalı Harekatında IHA'lar harikalar yaratıyor.

Özdemir Bayraktar'ın, iki kardeşi ve üç oğluyla birlikte başlattığı bu yolculuk oğul Selçuk Bayraktar'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olması ile taçlanıyor. Ben bu düğünü yüzyılın hayati projesinin koruma altına alınmak istemesi durumu ile açıklıyorum. 

Bu proje ve projenin sahipleri, varlığını ancak devlet destekli sürdürebilir. Ben dünürlük durumuna bu açıdan bakıyorum. Onca bilim insanımızın kaza süsü verilen suikastler ile yok edilmesi gerçeği gün gibi ortadayken dünürlük durumuna bakış açım bu şekilde oluyor. 

Selçuk Bayraktar daha 41 yaşında. Allah bilir tabi ama daha önünde uzun bir ömür var. Yani en azından öyle olmasını arzu ediyorum. Ne olursa olsun bu projenin devam etmesi gerekir. 

Türkiye'nin taarruz sınıftaki ilk insansız hava aracı olan AKINCI BELGESELİNİ izleyince yazma gereği duydum. Tabi izlerken gururdan yaşlanan gözlerimi sildikten sonra.

Bu topraklara ait başarı hikayesi izlemeyeli çok oldu. Teşekkürler BAYKAR.





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.