Bu besinler sınav performansını etkiliyor

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Bu besinler sınav performansını etkiliyor
18 Haz 2020 / Per 15:11
/ 1.524 Kez Okundu
| |

Yediklerimiz sınav performansımızı etkiler mi?

Sınav gününde ve öncesinde takip edilecek en iyi beslenme planı nedir?

Artan sağlık bilincine sahip dünyamızda ebeveynler ve öğrenciler bu önemli soruların cevaplarını arıyor. Hepimiz sınav öncesi sağlıklı bir öğünün sınav süresince bize ek bir avantaj sağlayacağını umuyoruz. Evet doğru !!! Bazı besinler bunu yapabilir.

Uzun sınav, dayanıklılığın kritik olduğu zihinsel bir maraton gibidir. Bu stresli zamanda sağlıklı beslenme ilkelerini uygulamak önemli ve oldukça etkilidir.

Doğru yiyecek ve içeceğin, sisteminize enerji kazandırabileceğini, dikkatinizi geliştirebileceğini ve uzun sınav saatlerinde sizi destekleyebileceğini unutmayın. Yanlış besin seçimleri, kendinizi halsiz, kaygılı ya da tükenmiş hissetmenize neden olabilir. Aşağıdaki beslenme ipuçları sınav günü beyninizi en verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olabilir.

  • Beyini destekleyici besinler yiyin.
Beyinin işlevlerini sağlıklı yerine getirebilmesini teşvik eden bazı besinler vardır. Tabi ki bunların hepsi sınav gününde yenmemeli ama içlerinden bir kaçını dahi o gün içerisinde veya sınav haftasından önce  tüketmeye başlamak beyninize fayda sağlayabilir.
  • Yağlı balıklarda bulunan Omega-3'ler konsantrasyon yeteneklerini, beyin kapasitesini ve genel uyanıklığı korumanın harika bir yoludur. (Somon, tuna, ringa, sardalya balığı, ceviz )
 
  • Avakado, beyninize kan ve oksijen akışını artırır. Günde bir avokado'nun sadece dörtte biri  bile ölçülebilir fayda sağlayabilir. İngiliz Nöröşirurji Dergisinde yer alan bir çalışmada, avokado yağları beyin hücrelerini sinir hasarına karşı korudu. Ayrıca planlama ve eleştirel düşünme gibi işlevlerden sorumlu olan prefrontal kortekste faydalar sağladı.
 
  • Mevsim meyve ve sebzeleri tüketin. Bunlarda bulunan lif, besinler, vitaminler ve antioksidanlar konsantrasyonunuzu artırır, hafızanızı geliştirir. ( Meyvelerden Özellikle Çilek, böğürtlen, karadut, yaban mersini, muz, kiraz)  Sebzelerden özellikle ( Brokoli, havuç, ıspanak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, lahana,semizotu vb.)
 
  • Her hafta iki veya daha fazla porsiyon çilek ve yaban mersini tüketmek bellek düşüşünü iki buçuk yıla kadar geciktirebilmektedir. Mevsiminde bu meyvelerden tüketmeye özen gösterin.
 
  • E vitamininden zengin besinler tüketin. Çiğ olarak badem, fındık, yer fıstığı, kaju, antep fıstığı vb. ve zeytin yağı vb.
 
  • Tam tahıllı besinler tüketin. Tam buğdaylı ekmek, makarna, yulaf ezmesi, bulgur.
 
  • Kabak çekirdeği, vücudu ve beyni serbest radikal hasarından koruyan güçlü antioksidanlar içerir.  Ayrıca bakır, demir, magnezyum ve çinko dahil olmak üzere beyin fonksiyonu için önemli olan birçok mikro besin açısından zengindir.
 
  • Yumurtalar, doğru beyin işleyişi, gelişimi ve ruh halini düzenlemek için gerekli olan birkaç B vitamini ve kolin zengini bir besindir.
 
  • Bitter Çikolatadaki flavonoidler, beynin öğrenme ve hafıza ile ilgilenen bölgelerinde toplanır. Araştırmacılar, bu bileşiklerin hafızayı artırabileceğini ve aynı zamanda yaşa bağlı zihinsel düşüşün yavaşlamasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Ancak çikolata en az %70 kakao oranına sahip olmalı.
 
  • Bu yiyeceklerden uzak durun - Kızarmış yiyecekler, gazlı içecekler, ağır hamur işleri ve şerbetli tatlılar sınav zamanları diyetinizin bir parçası olmamalıdır. Zihni tembelleştirir ve üretkenliği azaltır.
 
  • Yeşil çayın hafızayı geliştirdiği bulunmuştur
 
  • Ancak yeşil çayı onu beyin için sağlıklı bir içecek yapan diğer bileşenleri de vardır. Bunlardan biri, kaygıyı azaltmaya yardımcı olan ve sizi daha rahat hissettiren L-theanine'dir. Bu bileşik beyindeki  bazı dalgaların sıklığını artırır, bu da zihinsel olarak rahatlamanıza yardımcı olur.
 
  • Odağınızı en üst düzeye çıkarmanın en iyi yollarından biri sulu kalmaktır. Hafif su kaybı bile yorgunluğa, baş ağrılarına, uyanıklığın azalmasına ve konsantrasyonun düşmesine neden olabilir.  Güne bir bardak su ile başlayın. Ve sınava kadar her gün yeterli su tüketmeye özen gösterin. ( Günlük en az 1,5-2 litre) Birkaç yudum su içmek için susayana kadar beklemeyin. Susayana kadar beklerseniz, vücudunuzun zaten biraz susuz kalmış demektir.

•     Yatmadan en az 2 saat önce yeme işlemine son verin. Öğle yemeğinden sonra kafein alımını kısıtlayın - buna gazlı içeceklerin yanı sıra enerji içecekleri de dahildir.
  • İyi bir uyku çekin. Birçok öğrenci, zaten bitkin beyinlerine biraz daha fazla bilgi girmesi umuduyla gecenin geç saatlerine kadar çalışmak ister. Bunun yerine, sınavdan önceki gece, akşam erken saatlerde ders çalışmayı bırakın. Bir sonraki gün için kıyafetlerinizi ve giriş belgelerinizi hazırlayın, birkaç alarm kurun ve erken yatın. Uyku, sadece sınav gününe odaklanmanıza ve konsantre olmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda beyninizin uzun süreli hafızanızdaki bilgileri korumasına da yardımcı olur. Sınav öncesi gece en az 7 saat uyuyan gençlerin sınavda daha iyi bir performans gösterdikleri görülmüştür.  Bunun için yatmadan önce Elektronik cihazları yatak odasından çıkarın (akıllı telefonlar, tabletler ve TV'ler içerir). Yaydıkları mavi ışık beyni uykudan sorumlu bir hormon olan melatonin üretimini engeller.
 
  • Vücudunuza ve zihninize yakıt vermek için daima güne iyi bir kahvaltı yaparak başlayın ve sınava öyle gidin.
 
  • Yapabileceğiniz her şeyi yaptınız. Bundan sonra nefes egzersizleri ile biraz rahatlamaya çalışın. Sınava girecek tüm öğrencilere başarılar ve berrak bir zihin diliyorum. En güzel sonuçları almanız dileğiyle… Sağlıcakla Kalın.
Diyetisyen Ayşenur Doğan


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.