Diyet ayı değil, niyet ayı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Diyet ayı değil, niyet ayı
12 Nis 2021 / Pzt 15:34
/ 1.192 Kez Okundu
| |

Ramazan ayı doğru beslenme ile geçirildiğinde vücut için bir arınma ve otofaji dediğimiz kendi çöplerini yok etme süreci olarak karşımıza çıkar. Ama yanlış beslendiğimizde, sindirime vakit tanımadığımızda kabızlığın yaşandığı, hazımsızlığın ortaya çıktığı, ani ve hızlı yemekten ötürü şeker ve tansiyonun yükseldiği, yemek sonrası ağırlığın çöktüğü bir sürece de dönüşebilir. Nasıl geçireceğimiz tamamen bizim elimizde.
O halde bu ramazan, bu aydan daha sağlıklı, arınmış, vücut çöplerinden temizlenmiş ve hatta tüm bunlara dikkat ettiğimizde fazla yağlarımızı da biraz olsun azaltmış olarak çıkmaya niyet edelim.
Peki neler yapmalısınız?
*Oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
*Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar şeklinde beslenin.
*Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin.
*Sahur öğününüzü atlam ayın, mutlaka yapın.
*Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi yiyeceklerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edebilirsiniz.
*İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başl ayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.
*İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine; sütlü tatlılar (sütlaç, güllaç, muhallebi vb.) veya meyve tatlıları tercih edin. Yemekten 2 saat sonra tercih edebilirsiniz.
*Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için.
*Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutm ayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin.
*İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olacaktır.
*Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için de sıvı tüketiminize dikkat edin. Çorbalara lif oranı yüksek yiyecekler (keten tohumu, yulaf, chia tohumu) eklenebilir.
Dediğimiz gibi ramazan ayını sadece kilo verme baskısı ile zorlaştırmak yerine arınma ve detoks ayı gibi düşünerek hem beslenmenizi kontrol altında tutmak hem de bir miktar yağ kaybetmek daha doğru ve sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Yenilenmiş, arınmış ve fazla yağlarınızı azaltmış olarak çıkmanız dileğiyle…

Sağlıcakla Kalın…
Diyetisyen Ayşenur Doğan


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.