Eşler arasındaki iletişim problemleri!

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Eşler arasındaki iletişim problemleri!
01 Ara 2023 / Cum 14:44
/ 304 Kez Okundu
| |

Evlilikte iletişim problemleri her evlilikte olabilecek ancak uzun süreler devam ettiğinde evliliği derinden etkileyebilecek sorunlardır. İnsanlar düşüncelerini, duygularını karşısındaki kişiye iletişim yoluyla aktarırlar. Mutlu ve uyumlu bir evlilik her şeyden önce sağlıklı bir iletişim gerektirir.
Çiftler Arası İletişim Hataları
• Yapıcı olmayan eleştiri
İki türlü eleştiri şekli vardır: Yapıcı eleştiri ve yapıcı olmayan eleştiri. Yapıcı eleştiri kişilerin kendisini geliştirmesine yardımcı olur ve olaylara bakamadığı bir perspektiften bakmasını sağlar. Yapıcı olmayan eleştiri ise tam tersine kişinin kendisini geliştirmesi için bir olanak sağlamazken, kişinin eleştiri karşısında sinirlenmesine/üzülmesine neden olur. Bu nedenle partnerimize, eşimize bir eleştiri yaparken yapıcı bir dil kullanmak her zaman daha verimli sonuçlar elde etmemizi sağlar. Ne demişler, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır!
• Ses tonunu yükseltme
Çiftler arası iletişim sırasında yapılan en önemli hatalardan birisi eşinize/sevgilinize sesinizi yükseltmek olacaktır. Bu davranış hem kendinizi kontrol etmede zorluk yaşadığınızı gösterir hem de kavgaya yönlendirici bir harekettir. İyi bir iletişim için sakin bir ses tonuyla konuşmalı ve karşınızdaki insana da söz hakkı vermelisiniz. Empati yapalım, karşınızda size bağıran bir insanla konuşmaya çalışmak ne kadar kolay olacaktır?
• Genellemelerde bulunma
Eşiniz hakkında genellemelerde bulunmak sağlıklı bir ilişkiyi yıpratan davranışlardandır. “Sen hep bu şekilde davranıyorsun!” cümlesi her ne kadar o an haklı bir isyan gibi gözükse de karşı tarafı kendimizden uzaklaştırır ve yapıcı olmayan bir eleştiride bulunmamıza neden olur. Bunun yerine, sevgilimize/eşimize onun tekrar eden davranışlarının bizi ne kadar üzdüğünü/düşündürdüğünü anlatmak çok daha yapıcı olacaktır.
• Vurdumduymazlık
Asıl unutulmaması gereken iyi bir iletişim ve ilişki için iyi bir dinleyici olmak gerektiğidir. Eşinize karşı vurdumduymaz tavırlar sergilemeniz, onu dinlememeniz ilişkide sorunlara neden olacak ve iletişim probleminin temelini oluşturacaktır. Unutmayın, karşınızdaki insan da en az sizin kadar dinlenilmek, anlaşılmak istiyor.
• Beyin Okumak
Eşler her zaman birbirlerini çok iyi tanıdıklarını, akıllarından geçen her şeyi bildiklerini düşünürler. Oysa karşısındaki kişinin düşündüklerini biliyormuş, beynini okuyormuş gibi davranmak yanlıştır ve iletişimde problemler çıkmasına sebep olmaktadır. Herkesin düşünceleri ne fikirleri değişebilir, önemli olan o an eşinin neler düşündüğüne odaklanmak ve önem vermektir.
• Çözüme ulaşmadan konuyu kapatmak:
İletişim kurulurken yapılan hatalardan bir tanesi de çözüme ulaşmayan bir konunun üzerini kapatmaktır. Çünkü o sorun tam olarak çözülmediği için ileri ki dönemlerde mutlaka tekrar açılacak ve daha büyük problemlere yol açacaktır.
 
• Biriktirmek:
Evlilikte iletişim problemlerine yol açan bir diğer neden ise biriktirmektedir. Eşlerin canını sıkan, kızmalarına neden olan bir konudan bahsetmeyerek içe atmaları sorunun daha da büyüyerek başka bir zamana yayılmaısna ve daha büyük iletişim sorunu yaratmasına neden olur.
• Küçümsemek-Önemsememek: Sizin için önemli olmayan bir mesele eşiniz için önemli olabilir. Ancak burada olay önemli olmak değil anlaşılmaktır.
• Küsmek: Karşınızdaki insanı kötü ve suçlu hissettirmeye  neden olur.  Böyle bir durumda kişi, ilişki içinde kendini güvende hissetmediği için çaba göstermez.
EVLİLİKTE İLETİŞİM PROBLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN NELER YAPILMALIDIR ?
Evlilikte iletişim problemlerinin çözümü; her iki tarafın da birbirini gerçekten dinlemesi, anlaması ve isteklerine gerçekten önem vermesi ile gerçekleşir. Taraflardan  sadece birinin fedakarlık göstermesi ya da  çabalaması yeterli olmamaktadır. Evlilikte iletişim kopukluğunu gidermek için çiftlerin bunu önce gerçekten istemeleri ve bunu çözmeye vakit ayırmaları gerekmektedir. Evlilik içerisinde çiftlerden birinin problemi olduğunda, diğerinin bunu görmezden gelmemesi ve çözümsel bir tutumla yaklaşması atılacak en önemli adımlar arasındadır.
Unutulmamalıdır ki; evlilikte gerçek iletişim duygularınızı ifade ettiğinizde size cevap verebilmek için değil, sizi anlamak için dinleyen kişi ile konuşabilmektir. Farklı düşüncelere sahipken bile yargılanmadan, söylediklerinize cevap verme telaşına düşülmeden, anlattığınızın saha sonra size tehdit aracı olarak kullanılmadığı evliliklerde iletişim kurulabilmiş demektir. Konuşmak açık iletişim ile olur. Ancak duyguların ve düşüncelerin ifade edilip, sağlıklı dinleme ortamında insanlar konuşup, anlaşabilir. Siz hangi tarafsınız; Anlatmaya çalışan mı? Anlaşıldığını hisseden mi? Anlayarak dinleyen mi? Size anlatılanlardan dolayı eleştiren, yargılayan mı?


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.