Evlilik hayatı ve duygusal şiddet

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Evlilik hayatı ve duygusal şiddet
20 Eki 2023 / Cum 12:03
/ 389 Kez Okundu
| |

Evlilik birliği içerisinde şiddet denildiği zaman akıllara sadece "fiziksel şiddet" geliyor. Seanslarım sırasında danışanlarıma: "Hiç şiddete maruz kaldınız mı?" diye sorduğumda fiziksel şiddete maruz kalınmadıysa büyük çoğunlukla hayır cevabını alıyorum. Çünkü ne yazık ki şiddet anlayışı, fiziksel şiddetle bütünleşmiş durumda. Ancak şiddet, sadece fiziksel şiddet olarak ortaya çıkmaz, evlilik hayatında eşler birbirlerini duygusal açıdan da şiddet uygulayabilirler. Duygusal şiddet de en az fiziksel şiddet kadar yıkıcı ve bireye zarar vericidir.
 
Duygusal şiddetin tanımı kısaca; eşlerin ilişkilerinde güç kazanabilmek için duygusal güç kullanmasıdır. Bun sebeple duygusal şiddet öncelikle karşısındaki kişinin kendisi ile olan ilişkisini zedeler. Böylece duygusal şiddete maruz kalan kişinin öz güveni ve kendisine olan inancı kırılır. Duygusal şiddet uygulayan kişi sürekli eleştiriler yapar, kendi doğrularına göre hareket eder, karşısındaki kişiyi suçlar, aşağılar, eleştirir, bağırır, dalga geçer, utandırır ve yok sayar. 
 
Uzun süre maruz kalınan duygusal şiddet bireyin kendisinden şüphe etmesine, öz güveninin sarsılmasına, kendine olan inancının azalmasına neden olur. Evlilik birliği içerisinde başlayan çaresizlik, korku, kaygı, stres, hayır deme korkusu, güvensizlik gibi etkiler kişinin sosyal hayattaki diğer ilişkilerine de yansır. Bu duygulara neden olan duygusal şiddetin uzun süre devam etmesi uzun vadede depresyon, anksiyete bozuklukları, travma, stres bozukluğu, uyku bozuklukları gibi daha büyük sorunlara yol açabilir.
 
İlişkilerinizde duygusal şiddete maruz kalıp kalmadığınızı anlamak için kendinize sorabileceğiniz bazı sorular şu şekildedir;
1-) Kendimi bu ilişkide güvende hissediyor muyum?
2-) İkimizde eşit haklara sahip miyiz?
3-) Duygularımı ve fikirlerimi rahatlıkla ortaya koyabiliyor muyum?
4-) Her zaman her şeyin sorumlusu ve suçlusu ben mi oluyorum?
5-) Ondan bağımsız bir özgürlük alanım olmasına izin veriyor mu?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin için yol gösterici olacaktır. Bu konu hakkında nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya uyguladığınız yöntemler faydalı olmuyorsa mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.
 
                                                                                                           Uzm. Aile Terapisti  
                                                                                                             Rukiye DOĞAN
                                                                                                       @ailedanismanligi inegol


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.