Evliliklerde güven nasıl biter?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Evliliklerde güven nasıl biter?
09 Şub 2024 / Cum 12:02
/ 391 Kez Okundu
| |

Evlilikte önce güven bitmez. Herkes güven bittiğinde ilişkinin tükendiğini düşünür fakat tam tersi, yakınlık bittiği zaman güven de ilişki de ona paralel olarak biter. Aynı fikri savunamayan, iki insanın da birbirine zıtlaştığı ilişki yavaş yavaş kişileri tüketmeye başlar. Tükenen kişilerin ruhları birbirinden zamanla uzaklaşır ve ardından fiziksel temassızlık gelir.
Birbirine dokunamayan, ruhları ayrı yerlere bölünmüş eşlerin, bedenen aynı yerde olsalar da ruhen farklı yerlerdedir. Bu bedenleri ve ruhları birleştirmek için çiftler birlikte bir karara varıp, birbirlerine hep bir adım atmalıdırlar. Yani birbirleriyle ittifak adına anlaşma sağlamalıdırlar. Yakınlık tek başına geliştirilemez ve ilişki tedavi edilemez. İyileşme için diğer eşin desteğine ihtiyacı vardır. Yaşamın dış etkenleri de zaman zaman eşleri birbirlerinden uzaklaştırır. Örneğin; olumsuz bir haber, toplumsal etki, travmatik bir olay gibi. Aynısının bizim başımıza da geleceğinden korkarak zaman zaman ilişkimizi sınarız. Bu sınama esnasında eşimizle olan yakınlığımız gerektiği gibi değilse ve bizi tatmin etmiyorsa, güvensizlik inşa olur. Yani önce dış dünya ve olaylar değildir bizi güvensiz hissettiren, eşimizin bize olan uzaklığı, ilgisizliği ve vurdumduymazlığıdır. Sevgi, tutku tehlikededir. Dolayısıyla evliliğimiz de tehlikededir.
Güveni tekrar inşa edebilmek için eşlerin her ikisi de, oturup sorunlarını net ifadelerle konuşabilmelidirler. Ortada bir suçlu aramak değil, çözüm aramak niyetiyle yaklaşım sağlanmalıdır. Suçlu aranan yerde, var olan sorunun çözümünün bulunması mümkün değildir. Aksine bu durum sorunun kalıcı hale gelmesine sebep olabilir. Sonucu zaman zaman yıkıcıdır da.
Güveni inşa etmek isteyen eşlerin atlaması gereken ilk engel birbirlerine uzaklıktan kaynaklanan düşmanlıktır. Bu düşmanlığı terk etmeden, güveni inşa etmek mümkün değildir. Evliliğin en önemli kuralı sorumluluk duygusudur. Bir telafi için eşiniz size doğru bir adım atacaksa sizin de o adımı kabul etme ve payınıza düşeni yapma sorumluluğunuz bulunur.                                 
                                                                                                                Uzm. Aile Terapisti  
                                                                                                                   Rukiye DOĞAN
                                                                                                            @ailedanismanligi inegol


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.