EYT düzenlemesi yasalaştı! Şartlar neler? Başvuru nasıl yapılacak? Kısmi emeklilik şartları değişti mi? Çalışanlar ne yapacak? Tüm detaylar...

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
EYT düzenlemesi yasalaştı! Şartlar neler? Başvuru nasıl yapılacak? Kısmi emeklilik şartları değişti mi? Çalışanlar ne yapacak? Tüm detaylar...
02 Mar 2023 / Per 14:40
/ 2.915 Kez Okundu
| |

EYT düzenlemesi yasalaştı! Şartlar neler? Başvuru nasıl yapılacak? Kısmi emeklilik şartları değişti mi? Çalışanlar ne yapacak? Tüm detaylar...
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili hazırlanan yasa teklifi 28 Şubat 2023’te TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaştı. Yasal düzenleme uyarınca; 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olarak çalışanlara getirilen yaş şartının kaldırılarak belirlenen prim günü ve sigortalılık süresinin doldurulmasıyla yaş haddi beklenmeksizin emekli olmanın önü açıldı.

Yasal düzenlemenin şartları neler ve kimler faydalanabilir?

  1. 8 Eylül 1999 öncesinde (8 Eylül 1999 dahil olmak üzere) sigortalı olarak çalışmış olan herkes adına yaş şartı ortadan kalkmış oldu.
  2. Bu kişiler bağlı bulundukları kurumun mevzuattaki prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlanması halinde yaş şartı aranmaksızın emekli olabilecek. (Dolayısıyla SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes bu yasal düzenlemeden yararlanabilecek)
  3. EYT düzenlemesi uyarınca; SSK’lı çalışanlar bakımından işe giriş tarihi esas alınarak 5000-5975 prim gününün doldurulması şartına ek; kadın çalışanlar için 20 yıl, erkek çalışanlar için ise 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. İşbu sigortalılık süresinin hesaplanmasında çalışanın 18 yaşını doldurması sonrasındaki çalışmaları hesaba katılacak.

inegolonline.com/ haber_diger/Screenshot_1_276.jpg" />
4.EYT düzenlemesi uyarınca; BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı bakımından ise kadınlar için 20 yıl hizmet süresine ek 7200 prim günü, erkekler için ise için 25 yıl hizmet süresine ek 9000 prim günü şartı aranacak.

Başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?
Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiler ilgili maddelerin resmî gazetede yayımlanmasının ardından başvuru yapabilecek. Peki başvuru usulü nasıl? Başvurular 3 şekilde yapılabilecek. Bunlar;
  1. Bizzat Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek başvurulabilir,
  2. Posta yoluyla ilgili kuruma başvuru formu gönderilebilir,
  3. E-Devlet aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz.
Çalışan EYT’liler Açısından Başvuru Usulü Nedir?
            Çalışanlar bakımından ise öncelikle halihazırda çalışıyor oldukları işyerlerinden  ayrılmaları gerekmekte olup çıkış işlemlerinin tamamlanmasının ardından yukarıda belirtilen başvuru aşamalarını tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca bu sürecin tamamlanmasının ardından emekli olan çalışanın, emeklilik sonrasında aynı veya farklı işyerinde tekrardan çalışmasının önünde hiçbir engel bulunmamakta. Hatta emeklinin, eski çalıştığı aynı yere 30 gün içerisinde tekrardan çalışmaya başlaması halinde %5 destek primi sağlanacak.
            Çalışan EYT’liler açısından başvuru şartı olarak işten ayrılmanın gerekli olduğu sabittir. Peki çalıştığı işyerinden emeklilik sebebiyle ayrılan kişiler kıdem tazminatına hak kazanacak mı? Evet, kıdem tazminatı almaya hak kazanan çalışanların emeklilik sebebiyle işten ayrıldıklarında bu hakları bakidir.

EYT’liler ne zaman maaş almaya başlayacak?
            Başvurucu tarafından emeklilik müracaatı yapılan ayın sonraki ay başından itibaren emekli maaşları hesaplanmaya başlayacak. Dolayısıyla resmî gazetede yayımlanan maddeleri takiben Mart ayı içerisinde yapılmış olan başvurularda maaş hesabı 1 Nisan itibariyle yapılmaya başlanacak. Ayrıca Mart ayında emeklilik müracaatı yapan bütün EYT’liler Nisan ayında yapılacak olan Ramazan Bayramı ikramiyesine hak kazanmış olacak. Yine 2023 yılı için Ocak ayı itibariyle belirlenmiş olan en düşük emekli maaşı olan 5.500-TL, EYT’liler için de geçerli olacak olup; EYT’liler Temmuz ayında emekli maaşına yapılacak olan zamdan da yararlanabilecekler.

Peki Kısmi Emeklilikte Durum Ne?
            Kısmi emeklilikle emekli olmak isteyenler için ise SSK’da 3600 gün, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığında ise 5400 gün prim şartının sağlanması gerekmektedir. Ayrıca prim gün sayısının amamlandığı tarih itibariyle kısmi emeklilikte SSK’da Kadınlarda 58’e, Erkeklerde ise 60’a kadar uzanan yaş şartı yerine getirildiği takdirde emekli olabilecek.
Av. Sena PARLAKBOLAT
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.