İnegöl'de İnovasyon Ve Girişimcilikte Yükselen Değerler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
İnegöl'de İnovasyon Ve Girişimcilikte Yükselen Değerler
02 Oca 2024 / Sal 15:55
/ 592 Kez Okundu
| |

Merhaba sevgili okurlar,
Uzun zamanlar özellikle teknoloji, inovasyon yönetimi, girişimcilik, tasarım gibi konularda farklı mecralarda birçok yazı, makale hatta kitap kaleme aldım. Bugün ise benim için önemli olan bu süreci inegolonline ailesi vasıtası ile İnegöl özelinde devam ettireceğim için duyduğum heyecanı sizlerle de paylaşmak isterim. Belirli aralıklar ile özellikle akademik çalışma alanım başta olmak üzere İnegöl’ün teknoloji, girişimcilik ve inovasyon alanında ihtiyaç duyabileceği farklı konulara değinerek bu alanlarda gelişimin artmasına etki edebilmek istemekteyim.

İlk olarak bugün sizleri İnegöl'de hızla yükselen bir dalganın izinde gezdirmek istiyorum: Konumuz “İnovasyon ve girişimcilik” kültürü. İnegöl, sadece mobilya sektöründeki başarılarıyla değil, aynı zamanda girişimcilik ekosistemi ve inovasyon çabalarıyla da dikkat çekmeye başladı. Bu durum aslında sanayisi ile gelişen, üretimini artık tek bir alana sıkışmasını istemeyen bölgelerimizde rahatlıkla gözlenebilen durumdur.
Aslında burada gerçekleşen temel durumu iki aşamada irdelemek gerekir düşüncesindeyim. İlk olarak mevcut sanayinin ihtiyaçlarından doğan girişimler, diğeri ise mevcut sermaye sahiplerinin yeni üretim süreçlerini deneyerek ürün çeşitliliğinden, pazar çeşitliliğine ulaşma cabalarıdır. Tüm bu çabalar akabinde nitelikli insan kaynağının İnegöl ekosistemine kazandırılmasını da sağlamış olacaktır. İnegöl için bir diğer önemli konunda bu olduğunu düşünmekteyim.

YEREL İŞLETMELERİN İNOVASYON ÇABALARI
İnegöl, geleneksel mobilya sektörünün ötesine geçerek çeşitli sektörlerde de başarılı işletmelere ev sahipliği yapıyor. Özellikle, tekstil, gıda, tarım gibi sektörlerde işletmelerimiz ürün ve hizmetlerini geliştirerek rekabet avantajı elde etmeye çalışıyorlar. Bu noktada önemli olan konu ise elde edilmeye çalışılan rekabet avantajı AR-GE’den geçtiğidir. AR-GE sonucunda eğer parasal bir değer elde ediyorsak işte o zaman inovasyona ulaşmış oluyoruz. Kısaca inovasyon için para kazandıran yenilik diyebiliriz. Fakat burada bir husus devreye giriyor. Aslında İnegöl için bence kilit noktada burası. “AR-GE tam olarak nedir?”
AR-GE, bir kurum ya da kuruluşun veya bir ülkenin bilgi ve teknoloji tabanını güçlendirmek, yeni ürünler geliştirmek, süreçleri iyileştirmek ve genel olarak rekabet avantajı elde etmek amacıyla yapılan sistemli ve planlı faaliyetlerin genel adı olarak nitelendirebiliriz.
AR-GE faaliyetleri, genellikle bilimsel, teknolojik ve yenilikçi çalışmaları içerir. İş dünyasında ve ekonomik kalkınmada önemli bir rol oynayan AR-GE faaliyetleri, aynı zamanda bir ülkenin küresel rekabet gücünü artırmak için stratejik bir araç olarak da kullanılır. Kısacası ürün geliştirme (ÜR-GE) ve İnegöl’de yaygın kullanımı ile temel tasarım faaliyetleri, araştırma geliştirme (AR-GE)’den çok farklı konular. Bunun ayrımını ciddi bir şekilde yaparak, işletmelerde buna göre bir yapılanma ve süreç planlamasında gidilmesi günümüz koşullarında altın standarttır. Özellikle sektörel gelişim için önemli bir konudur. AR-GE oldukça multidisiplinerdir.

İNEGÖL GİRİŞİMCİLİK EKOSİSTEMİ VE BAŞARI HİKAYELERİ
İnegöl'de birçok genç girişimci, kendi işlerini kurarak başarıya ulaşıyor, ulaşmak için ciddi çaba sarf ediyorlar. Bu girişimciler, genellikle bölgesel sektörlerin ihtiyaçlara yönelik çözümler sunarak dikkat çekiyorlar. İnegöl’de ticarileşmeye çalışan çoğu teknoloji tabanlı girişim sektörel ihtiyaçların giderilmesi için yola çıkıyor. Bu girişimler gelecekte özellikle mobilya sektörünün ihtiyaçlarını gidermek için önemli katkıları olacağını düşündüğüm girişimlerdir. Gelecekte çok fazla başarı hikayesi duyacağımıza da inanıyorum. Gelecek yazılarımda bu tür girişimlerin ihtiyaç duyabilecekleri yol haritalarını anlatacak yazılarda kaleme alacağım.
Temel olarak, İnegöl sadece mobilya sektöründeki başarılarıyla değil, aynı zamanda inovasyon ve girişimcilikteki çabalarıyla da adından söz ettirecektir. Destekleyici bir ekosistem içerisinde İnegöl geleceğe umutla bakacaktır…
Sağlıklı ve başarılı günler dilerim.


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.