Kabızlığa doğal çözümler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kabızlığa doğal çözümler
03 Mar 2021 / Çar 12:40
/ 833 Kez Okundu
| |

Hayatı oldukça zorlaştıran ve toplumda sıklıkla görülen problemlerden biri de maalesef kabızlık. Fiziki rahatsızlık vermesinin yanı sıra zayıflamak isteyenlerin de sıklıkla tartı sonucunu artırması diyet motivasyonunu olumsuz etkiliyor. Bu nedenle bu hafta bu konudan bahsedelim istedim.
Dısşkılama güçlüğü, dışkının tam boşalamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi olumsuz durumlara yol açan kabızlık, aslında çok sık görülüyor. Özellikle 65 yaşın üstündeki kişilerde ve kadınlarda daha fazla rastlanabilmekte.
Kabızlık genellikle yaşam tarzından, beslenmeden ve stresten kaynaklanmaktadır. Yani sağlıksız ve lif açışından yetersiz beslenme, günlük su ve sıvı ihtiyacını karşılamama, fazla miktarda kuru gıda ve fast food gibi işlenmiş gıdaların tüketimi bu sorunun sıklıkta altında yatmaktadır. Kabızlıg?a sebep olan en büyük faktörlerden bir tanesi de yeterince hareket etmemektir.
Ayrıca kalsiyum ve demir desteği kullananlarda kabızlık gibi yan etkiler görülebilirken, düşük magnezyum seviyeleri de kabızlığa neden olabilmektedir. Bağırsaklarımızda bulunan faydalı bakteriler gereksiz antibiyotik kullanımı gibi sebeplerde zarar görmüşse, bu da kabızlığa yol açabilir.
 
PEKİ NE YAPMALIYIZ?
*Günde en az 2 litre su içilmeli ve sıvı alımı bitki çayları ile desteklenmeli ( Kayısı çayı, yeşil çay gibi)
* Bağırsaklardaki dost bakteri sayısını artırmak için kefir, yoğurt gibi ev mayalanması ürünleri günlük tüketmeliyiz.
*Fast food gibi işlenmiş gıdalardan, koruyucu içeren, kuru gıdalardan ve alkolden uzak durmak da kabızlık için alabileceğiniz önlemler arasındadır. Lif tüketimimizi arttırmak adına sebze meyve ağırlıklı beslenmek faydalı olacaktır.
*Keten tohumu, kuru erik, yulaf, Chia tohumu,  pırasa, enginar, kereviz, armut, kivi, incir, zeytinyağı, karnıyarık otu güzel lif kaynaklarıdır. Ancak alerjik, hastalık veya hamilelik durumlarında kullanılmadan önce bir uzmana danışılmalıdır.
*Durağan yaşam da bağırsak hareketlerini yavaşlatır. Bu nedenle egzersiz veya düzenli yürüyüş yapmak, en azından evde olduğumuz süreçte daha aktif olmaya çalışmak faydalı olacaktır.
* Yine dairesel karın masajı yapmak, parmak uçları ile hafif şekilde karına bastırmak bağırsakları bir nevi dışardan uyararak hareketlendirme sağlar. Gün içerisinde birkaç defa bu şekilde bir masaj uygulamak da kabızlığı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
 
Tüm bu önerileri deniyor yine de uzun süreli ve ciddi bir kabızlık yaşıyor iseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız. Unutmayın bağırsaklarımız vücudun hem bir bağışıklık organı hem de 2. Beyni olarak adlandırılır. O yüzden ne kadar düzenli olursa hem genel vücut durumumuz hem de kilomuz o kadar sağlıklı olur.
Sağlıcakla Kalın.
Diyetisyen Ayşenur Doğan


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.