Kefir nedir? Faydaları nelerdir?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kefir nedir? Faydaları nelerdir?
20 Mar 2021 / Cmt 11:51
/ 828 Kez Okundu
| |

Adını özellikle son zamanlarda sıkça duyduğumuz kefir; genellikle inek ya da keçi sütünün kefir kültürü ile mayalanmasıyla oluşan, beyaza yakın renkte, ayran benzeri fermente bir süt ürünüdür. Fosfor ve biyotin içeriği açısından zengin olan kefir; B1, B12, D, K vitaminleri ve kalsiyum, magnezyum gibi minerallerden oldukça zengin bir içecektir. Kefirin sağlığa olan faydaları ise yapılan birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.
Kefirin içerisinde doğal olarak bulunan L.Acidophilus ve L.Kefiranofaciens gibi yararlı bakteriler dolayısı ile antibakteriyel olma özelliği taşımaktadır. İçerik olarak sütle benzerlik gösteren kefirin, süt ile kıyaslandığında laktoz miktarı daha az olduğundan, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından uzmanlara danışmak koşuluyla porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketebilirler. Fakat süte alerjisi bulunan kişilerin tüketmesi uygun değildir.
Beslenmelerine belirli miktarda kefir eklenen kadınlar üzerinde yapılmış bir çalışmada, kadınların kötü kolesterollerini (LDL) önemli ölçüde düşürdüğü saptanmıştır. Aynı zamanda yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Bunların yanında bağırsaklardaki bakteri dengesini koruması özelliği bulunduğundan, sindirim sisteminde problem yaşayan bireyler beslenmelerinde düzenli olarak kefir tüketebilirler. Ayrıca; alerji ve astıma karşı faydaları ile bağışıklık üzerindeki güçlü etkisi; yaraları iyileştirme, cilt, tırnak, göz sağlığı üzerine olumlu etkisi, kan şekeri kontrolü özelliği gibi daha birçok özelliğinden söz etmek mümkündür.
Bilinen faydalarının yanında her gıdanın aşırı tüketilmesinin zararlı olabileceği gibi özellikle hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere kefirin de aşırı tüketimi zararlı olabilir. Hem hastalık döneminde hem de gebelik ve emzirme döneminde tüketilmeden önce hekime veya beslenme uzmanına başvurmakta fayda vardır. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.