Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Kurban Bayramı’nda Beslenme Önerileri
19 Tem, 2021 / Pzt 13:43
/ 1.571 Kez Okundu
| |

Bayram geleneklerimizden biri olan tatlı ve şeker tüketimi üzerine özellikle kurban bayramının da gelmesi ile birlikte et tüketimi de ekleniyor. Bununla beraber kırmızı et tüketimi miktarı ve sıklığı artıyor. Fakat bu dönemde şişmanlık, diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp-damar hastalığı gibi sağlık problemleri olan bireylerin beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. İşte sizlere daha sağlıklı bir bayram geçirmek adına yapılması gereken birkaç beslenme önerisi…

  • Besin ögesi kayıplarının minimuma indirmek ve hastalık oluşturabilecek riskleri ortadan kaldırmak için mutlaka hijyen kurallarına özen gösterin.
  • Kurban etlerini kesimden hemen sonra ve hatta kahvaltıda tüketmemeye çalışın. Kesimden sonra en az 12-24 saat bekleterek tüketin.
  • Taze et tüketimi şişkinlik, kabızlık ya da ishal gibi sindirim problemlerine yol açabilir. Taze et tüketiminden vazgeçemeyenler ise mutlaka iyi bir pişirme işlemi ile tüketim miktarına dikkat etmeleri gerekir. Bayramda aşırı miktarda et tüketimi fazla protein ve doymuş yağ alımını artıracağından hastalıkların oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Bu yüzden porsiyon miktarı bu süreçte oldukça önemli bir noktadır.
  • Bayram sabahı telaşesi nedeniyle kahvaltı öğününü atlamak yerine yumurta, peynir, domates, taze yeşillikler, tam buğday ekmeği gibi sindirimi daha kolay besinler tüketilmelidir.
  • Kurban etlerini pişirirken kızartma ya da mangal gibi yöntemler yerine ilave yağ kullanmadan, kısık ateşte uzun süreli pişirme ile ya da yağsız tavada, fırında veya sulu pişirme tekniklerinin kullanılması daha sağlıklı tercihler olacaktır. Mangal yapılacaksa pişirilen etler ile ateşin arasında en az 15-20 cm mesafenin olduğundan emin olunmalı. Kanserojen maddelerin oluşumu ve hızlı pişirmeyle içi pişmeyen et tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • İyi ve sağlıklı et pişirme yöntemleri ile beraber mutlaka bol miktarda yeşil yapraklı taze sebzeler ile yoğurt, ayran, kefir gibi gıdaların tüketimi sağlıklı tercihler olacaktır.
  • Bayramda özellikle şeker, tansiyon, kolesterol problemi olan bireyler çikolata, şerbetli tatlı ve şeker tüketimlerine dikkat etmeli, bunlar yerine daha hafif alternatifler olan meyveli ya da sütlü tatlılar tercih edebilirler.
  • Bayram sofralarının vazgeçilmezi sarma ve börek tüketiminde aşırıya kaçılmamalı, kuru meyve ya da yemişler gibi daha sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir.
  • Kırmızı et ve şeker tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda sadece ana öğünlerde değil ayrıca bayram ziyaretlerindeki ikramlarda da mümkün olduğunca hafif ve az porsiyonlardaki tüketimin sağlık açısından oldukça önemli bir rol oynayabileceği unutulmamalıdır.
Hepinize sevdiklerinizle birlikte geçirebileceğiniz mutlu, huzurlu, bereketli bir bayram diliyorum, sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU
 


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.