Narsist eş ve evlilik hayatı

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Narsist eş ve evlilik hayatı
17 Kas 2023 / Cum 14:50
/ 515 Kez Okundu
| |

Güzelliği ile bilinen, herkesin aşık olduğu ama kendisine aşık olanlara yüz vermeyen bir Yunan tanrısıdır Narsius. Bir gün ormanda avlanırken gölden su içmek ister ve suya yansıyan görüntüsü karşısında büyülenir, kendi yansımasına aşık olur. Gölün kenarından bir türlü ayrılamaz ve orada ölür. Efsaneye göre bugün nergis olarak bildiğimiz çiçeğe dönüşür. Narsist kişilik bozukluğu da ismini bu efsaneden alır.
İlk görüşte çok çekici ve ikna edici, başarılı, lider ruhlu olan narsist kalbinizi fetheder. Sizinle ilgilendiğinde dünyanın en şanslı ve değerli kişisiymişsiniz gibi hissedersiniz. Tabi ki bir sür sonra sizden vazgeçtiğinde balo arabası kabağa dönüşüne kadar. Eğer ilk günlerin hatırına belki düzelir diye onunla evlendiyseniz yanıldınız demektir.
Narsist İnsanları Nasıl Tanıyabiliriz ?
1- Bencildirler, empati kurmazlar, sizin duygu ve düşünceleriniz önemli değildir.
2- Hep kendilerini haklı görür ve hatalarından dolayı başkalarını suçlarlar, özür dilemezler.
3- Çoğu zaman olumsuz duygular uyandırarak dikkati üzerlerinde toplarlar ve sizin dengenizi bozarak güçlü hissetmelerini sağlarlar.
4- Olduklarından daha iyi ve mükemmel olduklarını, diğerlerinin o olmadan yapamayacağını düşünür.
5- Övülmekten ve odak noktası olmaktan hoşlanırlar.
Narsist Kişilik Bozukluğu Olan Eşe Yaklaşım İçin Öneriler;
1-Tartışmaya girmeyin. Tartışmada haklı çıkarsanız muhtemelen size öfkelenir hatta kinlenir. Tartışmaya girmemek ve susmak sizin için daha karlıdır.
2- Dışarıda iyi görünmek ve itibarları onlar için çok önemlidir .Bazen duygu ve düşüncelerinizi direk söyleyerek değilde "böyle yaparsam insanlar ne düşünür?" den yola çıkarak cevapları kendisinin bulup karar vermesini sağlayın.
3- Öfkenizi kontrol edin. Öfke ile suçlayacak şekilde kendinizi ifade etmek yerine "Sen benim için çok değerlisin ve bana böyle davrandığında senin için değersiz olduğumu düşünerek üzülüyorum." gibi onun ne kadar değerli olduğunu vurgulayan bir cümle kurabilirsiniz.
4- İçe kapanıp sessiz kalmayın. Tartışma sırasında içe kapanma ve geri çekilmede öfke ile tepki vermek gibi sevdiğiniz narsist kişinin sizin sessiz acınızı anlamak yerine daha fazla savunmaya geçmesine ve eleştirinin dozunun artmasına neden olur. " Şu anda beni küçümsediğini hissediyorum, sanırım artık senin gözünde değerli değilim." gibi bir cümle ile duygularınızı ifade edebilirsiniz.
5- Verdiği sözü değil yaptığı  davranışı ödüllendirin. Amaçlarına ulaşmak için tutmayacağı sözler verirler. Bu nedenle verdiği sözlere itimat etmeyin.
6- Ortak paydalar oluşturun. Aynı amacı paylaşıyorsanız şanslısınız, amaçlarına ulaşmak için çok çalışırlar.
7- Durumu  kabul edin ve kendinize karşı dürüst olun. Onu değiştiremezsiniz, hatta o istese de değişim zordur. Eğer duygularınızı, yaşadığınız acıyı en açık ve dürüst şekilde anlattığınız halde sizi duymuyorsa muhtemelen hiçbir zaman duymayacaktır. Yine de yanında kalmaya devam ediyorsanız her seferinde düzeleceği umudu ile sonrasında tekrar tekrar hayal kırıklığına uğramayın. Bu arada kendinize karşı saygı ve güveninizi kaybetmemeye çalışın. Sorun sizin yetersiz olmanız değil.
???????               
? Uzm. Aile Terapisti  
?????????   Rukiye DOĞAN                                                                                                    @ailedanismanligi inegol


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.