Ramazan’dan Bayrama Sağlıklı Geçiş İçin Öneriler

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Ramazan’dan Bayrama Sağlıklı Geçiş İçin Öneriler
12 May 2021 / Çar 18:12
/ 272 Kez Okundu
| |

Ramazan ayını yavaş yavaş geride bırakmaya hazırlanırken, bayramın verdiği coşkuyla yeme alışkanlıklarımız da aniden değişebiliyor. Ramazan ayı boyunca sadece 2 öğün beslenmeye alışan vücudumuz, bayramın gelişiyle beraber artan besin tüketimi ile mide ve bağırsak sistemini olumsuz etkileyebiliyor. Hızlı bir şekilde eski beslenme düzenine geçişte kan şekerinde ani yükselmeleri, tansiyonda düzensizliği ya da kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor. Bu sebeplerle bayrama sağlıklı adımlarla geçiş için yapılması gerekenlere bir göz atalım:
KAHVALTIDA PORSİYON KONTROLÜ YAPILMALI
Günün en önemli öğünü olan kahvaltı mutlaka yapılmalı. Fakat bayram günlerinde kahvaltı sofraları genellikle çok zengin bir şekilde donatılır. Bu noktada mutlaka porsiyonlarınıza dikkat etmelisiniz. Tercihleriniz haşlanmış yumurta, az yağlı ve az tuzlu peynirler ve zeytinler, domates, salatalık, biber gibi taze sebzeler, taze meyveler ya da yemişlerle birlikte tam tahıllı ekmeklerden oluşan bir kahvaltı seçeneği olabilir. Ya da alternatif olarak yulaf, süt ve kuru meyvelerle hazırlanmış hafif bir kahvaltı ile oluşturabilirsiniz. Kızartma ya da kavurma yöntemiyle hazırlanmış gıdalardan uzak durulmalı; sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş besinlerden ya da hamur işlerini tüketmekten kaçınmalısınız.
AŞIRI TATLI TÜKETİMİNDEN SAKININ
Covid-19 salgını nedeniyle bu sene de bayram ziyaretleri yapılmayacak fakat bu tatlı tüketilmeyecek anlamına gelmiyor. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar ya da şeker, çikolata yerine küçük porsiyonlarda sütlü tatlılar tüketilebilir. Farklı alternatif arayanlara ise az miktarlarda kuru meyveler yanına ayran, az şekerli limonata gibi seçenekler tercih edilebilir. Unutmayalım ki bir küçük dilim baklava yaklaşık 175 kalori enerjidir ve sadece bu kaloriyi yakabilmek için hızlı bir şekilde 15 dakika boyunca mekik çekmek gerekir.
LİF AĞIRLIKLI BESLENİLMELİ VE BESİNLER UZUN SÜRELİ ÇİĞNENMELİ
Ramazanda sindirim sistemi problemleri olan kişiler, eski beslenmeye geçmesiyle birlikte bu problemleri daha da sık hissedebilir. Özelikle koyu yeşil yapraklı sebzeler; nohut, mercimek gibi baklagiller, bulgur gibi tam tahılları bayram sofralarının başrolü yapıp, yanında yoğurt, cacık, ayran ya da kefir gibi bağırsak dostu besinleri hem ana yemeklerinizin yanında hem de ara öğünlerinizde mutlaka tüketmelisiniz. Ayrıca hızlı yeme davranışından kaçınmalı ve yiyecekleri uzun uzun çiğnemeye özen göstermelisiniz.
ÇAY, KAHVE YERİNE YETERLİ MİKTARDA SU TÜKETİN
Sağlıklı bir beden için günde en az 1,5-2 litre su tüketilmesi gereklidir. Fazla çay, kahve tüketimi suyun yerini alabilir ve yeterli tüketilmeyen su vücutta yine sindirim problemlerine, sıvı dengesizliklerine, zararlı maddelerin vücuttan atılamamasına neden olur. Su ile birlikte sıvı tüketimini; çorba, ayran ya da aromalı sularla desteklemek daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
 
EVDE DE OLSAK HAREKETİ ARTIRIN
Bayram günlerinde artan enerji alımı ve besin tüketimi ile üzerine bir de hareketsiz kalmak kilo almaya harika bir zemin oluşturacaktır. Tabi ki bunu tersine çevirmek de sizin elinizde. Evde kaldığımız bu süreçte dengeli öğünler ile birlikte metabolizmanızı canlandıracak hafif egzersizlerle birleştirirseniz bu olumsuz süreci kolaylıkla tersine çevirebilirsiniz.
Hepinize sevdikleriniz ve aileniz ile beraber geçirebileceğiniz sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim, sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.