Sağlıklı Bağırsaklar Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir ?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Sağlıklı Bağırsaklar Hayatınızı Nasıl Değiştirebilir ?
02 Şub 2023 / Per 16:17
3 dk okuma / 376 Kez Okundu
| | |

Mutluluk çeşitli hallerde gelebilir ve bazen tanımlamak zor olabilir. Ben genellikle sağlıklı yaşam ve hareketle birleştiriyorum. Sağlıklı olmanın, hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyi hissetme hali olduğunu düşünürsek sağlıklı olabilmek için de mutlu olmak gerektiğini tahmin ederiz. Bağırsaklarımız ikinci beynimiz. Bu yüzden sağlıklı bağırsaklarımızın düzenini sağlarsak mutluluk bizimle olur. Peki günlük hayatınızda siz ne kadar mutlusunuz veya mutlu olmak için neler yapıyorsunuz?
 
Sağlıklı Bir Bağırsak Düzeni için 10 Öneri
Hipokrat’ın da dediği gibi; ‘Tüm Hastalıklar Bağırsakta ‘ başlar. Bağırsak, sağlığımızda oldukça önemli bir yer tutuyor. Bağırsaklarımızda binlerce dost ve zararlı bakteri bulunuyor. Bunların sayıları ise sürekli olarak artıyor veya azalıyor. Bu artışın birincil sebepleri arasında yaşam ve beslenme alışkanlıkları yer alıyor. Örneğin son yıllarda yapılan araştırmalar katkı maddeli ve şekerli gıdaların tüketilmesinin kötü huylu bakterilerin artmasına neden olduğunu gösteriyor. Bağırsak florasındaki bakteriler için yaptığımız her yatırım zararlı bakterilere olan savaşı daha etkili kılıyor. Bağırsaklarımızdaki dost bakterileri besleyebilecek davranışlar sergilediğimiz zaman, dost bakteriler bizi sağlıklı alışkanlıklara daha fazla teşvik ediyor. Bağırsaklarımızda bulunan bu dost veya zararlı bakterilerin miktarının genel sağlığımızı ve ruh durumumuzu etkilediği biliniyor. Hipokrat’ın sözünü tekrardan hatırladığımızda bağırsak sağlığına önem vermenin tüm beden ve ruh sağlığı için oldukça önemli sonuçları olduğunu görebiliriz. Peki sağlıklı bir bağırsak düzeni için neler yapmanız gerekiyor?
 
Bağırsak sağlığı nasıl korunur?
İşte bağırsak sağlığı nasıl korunur sorusuna cevap olabilecek sağlıklı bir bağırsak düzeni için 10 öneri:
1. Karbonhidrat seçimi yaparken mutlaka dikkat edin! Meyve ve sebze gibi kompleks karbonhidratlar yüksek miktarda lif içerdiği için bu besinler bağırsak florasında bulunan dost bakteriler için faydalıdır.
2. Sebze tüketmeyi unutmayın! Çünkü sebze lifleri iyi bakterilerin fermantasyonu için hayati önem taşır. Lif açısından sebze tüketirken çeşitlilik sağlamaya mutlaka özen gösterin.
3. Et tüketin ama… Et genel sağlığımız için oldukça önemlidir. Fakat söz konusu bağırsak sağlığımız olduğu zaman yediğimiz etin serbest dolaşan bir hayvanın eti olmasına özen göstermeliyiz.
4. Şekeri mümkün olduğunca hayatınızdan çıkarmaya çalışın! Çünkü şeker bağırsakta bulunan zararlı bakterilerin besin kaynaklarından bir tanesidir. Araştırmalar şekerin kötü huylu bakterileri artırdığını göstermektedir.
5. Probiyotik içeren gıdalar tüketin! Bağırsak floramızda bulunan dost bakterilerin isimleri probiyotiklerdir. Bu probiyotikler doğal bir şekilde besinler aracılığıyla alınabilmektedir. Probiyotik içeren besinler arasında ev yapımı yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu, salatalık turşusu, ayran, keçi sütü, kombu çayı, mikro yosunlar ve bitter çikolata bulunmaktadır. Tüm bu probiyotik kaynaklarına ek olarak probiyotik takviyeleri de kullanılabilir.
6. Egzersiz yapın! Düzenli egzersiz bağırsak reflekslerini dolasıyla bağırsak sağlığını pozitif yönde etkilemektedir. Mümkün olduğunca egzersizi hayatınıza entegre edin.
7. Mutlaka su için! Toksinlerin vücuttan atılabilmesi için günlük su miktarını tüketmeye özen gösterin.
8. Küçük porsiyonlar tüketin! Bağırsak sağlığı için mümkün olduğunca küçük porsiyonlar tercih edilmelidir ve gece yemekten kaçınılmalıdır.
9. Bol çiğneyin! Besinler yavaş bir şekilde, çok çiğnenerek ve oturarak tüketilmelidir.
10. Bunlara ek olarak; müshil kullanmadan sindiriminizi korumaya, koruyucu besinler içermeyen besinleri tüketmeye, hayatınızda strese ve telaşa yer vermemeye ve gereksiz ilaç kullanmamaya özen gösterin.

GÜNDEM DE NE VAR ?
Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.