Tam Kapanmada Bu Besinlerle Stresten Uzak Olun

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Tam Kapanmada Bu Besinlerle Stresten Uzak Olun
10 May 2021 / Pzt 12:34
/ 586 Kez Okundu
| |

Bir yıldan fazla süredir pandemi sürecinde olduğumuzu düşünürsek, gelecekteki belirsizlik ve sosyal yaşam kısıtlılığı ile birlikte stres dolu bir yaşam da haliyle kaçınılmaz oluyor. Yapılan çalışmalar da pandemi sürecinin kişilerinin psikolojilerini olumsuz etkilemekte olduğunu destekliyor. Özellikle tam kapanma ile birlikte motivasyon düşüklüğü ve duygu durumlarında değişiklikler olabiliyor. Bu gibi durumlar ise beslenme şeklimizi oldukça etkiliyor. Stres ile birlikte sağlıklı beslenmenin bozulması, hem yeme davranışlarını hem de bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Stres sürecini en iyi kontrol edebilmenin yolu; stresinizi artıran tetikleyicileri bulun, semptomlarınızı iyi takip edin, fiziksel anlamda hareketli olmaya çalışın, uyku düzeninizi iyileştirip, kaliteli hale getirin ve sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek için kıymetli adımlar atın. Kısacası hem bedeninizi hem de ruhunuzu sağlıklı bir şekilde doyurun.
Bu dönemde özellikle sağlıklı beslenmenin altını çizmekte fayda var. Stres seviyenizi en aza indirgeyebilecek besin grupları ise; fermente gıdalar, omega-3’ten zengin besinler ve magnezyum içeriği yüksek besinlerdir. Yoğurt, kefir, turşu gibi gıdalar fermente besinlerdir ve içeriğinde vücuda dost bakteriler dediğimiz probiyotikleri içerir. Bu tür gıdalar; bağırsak yolunu iyileştirip, kortizol seviyenizi düşürerek stresten uzak tutmaya yardımcı olacaktır. Omega-3 denilince tabi ki akla; alabalık, somon, uskumru gibi yağlı balıklar gelmekte ve yine bu tür besinlerin beslenmemizde yer alması yapılan çalışmalarla, stresi giderdiği ve anksiyete semptomlarını azalttığını göstermektedir. Yağlı tohumlar, kabuklu yemişler ve tam tahıllı besinler ise magnezyum yönünden zengin besin sınıflarındandır. Yapılan çalışmalar tam kesin olmamakla birlikte bu tür besinlerin stres hormonlarınızı azaltabileceği yönündedir.
Bu tür gıdaları beslenmenize eklemenin yanında tüketilen sıvılar da stresi yönetme konusunda sizlere yardımcı olabilir. Örneğin kafeinli ya da gazlı içeceklerin tüketimi yerine sizleri sakinleştirebilecek; yeşil çay, papatya, melisa çayı gibi içerisinde antioksidanların fazlaca bulunduğu ve oksidatif stresi azaltabilecek bitki çaylarının tüketimine ağırlık vermelisiniz. Fakat unutmayalım ki hiçbir bitki çayı günlük almanız gereken su miktarının yerine geçmez, bu yüzden mutlaka günlük vücudunuz için gerekli su miktarını tüketmelisiniz.
Son olarak; sağlıklı bir beslenme sağlıklı bir vücuda zemin hazırlamak demek evet ama bunların yanında ruhunuza iyi gelebilecek; meditasyon, el işi ya da örgü yapmak, toprakla uğraşmak, kitap okumak, resim çizmek ya da şarkı söylemek gibi çeşitli ve kendinize özgü bireysel uğraşılar edinin. Bu tür aktiviteler hareketsiz ve deşarj olamayan bir bedenden sizi uzak tutabilir, stresi yönetmede sizlere daha faydalı bir yol sağlayabilir. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.