Yazın kilo vermek daha mı kolay?

inegolonline.com'a Google'da abone olun Google News
Yazın kilo vermek daha mı kolay?
22 May 2021 / Cmt 12:53
/ 283 Kez Okundu
| |

Yaz dönemine girişte birçok insan kilo verme telaşına düşer. Kısa süre içerisinde mucize yaratacak diyetler, bitkiler ya da ilaçlar kullanmaya başlar. Özellikle kış aylarında alınan kiloları bir ya da iki ay içinde vermeye çalışmak, dengesiz ve sağlıksız diyetler uygulamak sağlık üzerindeki zararlı etkilerinin yanında bağışıklığın düşmesine, metabolizmanın yavaşlamasına, halsizlik ve yorgunluk gibi sıkıntıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Bu gibi sebeplerden kilo vermeye çalışan bireylerin, mutlaka diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir beslenme programı ayarlamaları gerekir.
Yaz mevsiminde bireyler uzayan gündüz saatleri ve güneşli havalarla birlikte daha erken kalkmaya meyilli olup, geç uyuyup, günü daha geç bitirmek ister. Kışa kıyasla yazın iştahta bir kapanma, terlemenin artması ve metabolizmanın daha hızlı çalışmasına neden olur. Böyle bir süreçte de kilo vermemek imkansıza yakındır. Bütün bu olumlu sebeplerden hızlı kilo kaybı için bu dönemi iyi bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Öncelikle de kilo problemi yaşayan bireylerin bu avantajlı dönemi fırsata çevirmesi oldukça fayda sağlayacaktır.
Yaz döneminde mümkün olduğunca ağır karbonhidrat ve yağ içeren besinlerin tüketimi uyku ve yorgunluğa sebep olacağından, ölçülü tüketilmesinde fayda vardır. Bunların yerine tam tahıllı, kepekli yiyecekler; ızgara, fırın, haşlama tarzı yiyeceklere öncelik verin. Aşırı tuz tüketimi vücutta ödem toplar, vücudunuzda gereğinden fazla su biriktirir, bu sebeple fazlasından kaçının. Antioksidan vitaminler olarak adlandırılan; A, C ve E vitamininden zengin taze ve mevsiminde toplam 5 porsiyon olacak şekilde sebze ve meyve tüketin. Kola, gazoz, tatlandırıcılı ya da gazlı içecekler vücuttaki stresi artırıp, yine vücutta ödem biriktireceğinden bu türde içeceklerden uzak durun.
Bu dönemde hormonal dengeyi artırıcı ve metabolizma hızlandırıcı hafif veya orta tempolu yürüyüşler ya da egzersizler yapın. Diğer içeceklerin yanı sıra vücudumuzun temel sıvı maddesi olan suyu mutlaka gereken miktarlarda tüketin ve susuzluk hissini beklemeden düzenli olarak günde en az 8-10 bardak kadar tüketmeye özen gösterin. Özellikle spor yaparken yanınızda mutlaka su bulundurun ve terlemeyle atılan sıvının hemen ikame edilmesi gerektiğini unutmayın. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU





Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.