Zor kilo verenler dikkat!!
06 Ağu 2020 / Per 19:51
/ 2.424 Kez Okundu
| |

Hipotiroidizm vücudun yeterince tiroid hormonu üretmediği bir durumdur. Tiroid hormonları metabolizmanızı kontrol eder. Yavaş bir metabolizmaya sahip olmak risklidir. Yorgunluk bırakabilir, kolesterol seviyenizi artırabilir ve kilo vermenizi zorlaştırabilir. Sonuç olarak, hipotiroididen muzdarip insanlar halsizlik, kabızlık, saç dökülmesi, kilo alma ve daha birçok sorunla karşılaşabilirler.
 
Sadece yiyecekler hipotiroidizmi iyileştirmez. Doğru beslenme ve ilaç sizi bu durumun kilo alma ve diğer yan etkilerinden korur.
 
BİRKAÇ İPUCU
 
HANGİ BESİNLER ÖNEMLİ?
 
İYOT
İyot, tiroid hormonları yapmak için gerekli olan temel bir mineraldir. Bu nedenle, iyot eksikliği olan kişiler hipotiroidizm riski altında olabilirler.
İyot eksikliğiniz varsa, yemeklere iyotlu sofra tuzu ekleyin veya balık, süt ve yumurta gibi iyot bakımından zengin besinler yiyin.
 
SELENYUM ve ÇİNKO
Selenyum ve çinko, vücudun vücut tarafından kullanılabilecek şekilde tiroid hormonlarını “aktive etmesine” yardımcı olur.
Diyetinize selenyum açısından zengin yiyecekler eklemek, selenyum seviyenizi arttırmanın harika bir yoludur. Buna Brezilya fıstığı, balık çeşitleri, sardalya, yumurta ve baklagiller dahildir.
Deniz ürünleri, sığır eti ve tavuk gibi çinko bakımından zengin besinlere diyetinizde yer vermelisiniz.
 
Ancak hazır takviyeleri doktor önerisi olmadan kullanmayın.
 
HİPOTİROİDİ DURUMUNDA KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER NELERDİR?
Genel olarak lahana, brokoli ve karnabahar gibi guatrojen besinlerden, soyalı besinlerden, glutenli işlenmiş besinlerden ve fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır.
 
EGZERSİZ YAPIN !
Orta-yüksek yoğunluklu egzersizler tiroid hormon seviyenizi artırmaya yardımcı olur.
 
İLACIN ALINMA ZAMANI ÖNEMLİ!
 
Tiroid ilacınızı kahvaltıdan en az bir saat önce veya doktorunuz tarafından tavsiye edilen şekilde aldığınızdan emin olun.
 
 
Hipotiroidili bireylerin kilo vermesi diğer bireylere göre daha zordur ama imkânsız değil. Eğer kontrolü ele alırsanız kilonuzu yönetebilirsiniz. Bunu yaparken stresten uzak durmayı ve kendinize güvenmeyi unutmayın. Sağlıcakla kalın.
 
Diyetisyen Ayşenur Doğan


Duyuru
İnegöl'ü Whatsapp'a getirdik WHATSAPP KANALINA ABONE OL
Reklam
Yorum yapan kullanıcılarımız Kullanıcı Sözleşmesi'ni kabul etmiş sayılır.