Eklenme: 16 Oca 2021 / Cmt 15:58
A A / 384 Kez Okundu
| |

Beden Kitle Endeksi

Halk arasında boy kilo endeksi olarak bilinen beden kitle endeksi (BKİ), bireylerin ideal kilosunun hesaplanmasında sıkça kullanılan bir yöntemdir. Kişilerin vücut ağırlığının kilogram cinsinden boy uzunluğunun ise metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. Bu hesaplama sayesinde kişiler vücut ağırlığının kontrolünde gidişat açısından avantaj sağlayabilmektedir.
BKİ’ nin hesaplanması her ne kadar sağlıklı kilonuza yakın veya uzak olduğunuzu gösteren bir parametre olsa da vücut tipi, yağ ve kas dokusu ile ilgili net bilgi vermez.  Yine de bazı hastalıkların öngörülmesinde tahminler oluşturabilir. Örneğin BKİ değeriniz direkt vücuttaki yağlılığı hesaplayamasa da eğer bu değer çok yüksek çıkmışsa vücudunuzdaki yağ oranının fazla olduğu anlamını taşıyabilir ve kişide hipertansiyon, kalp damar hastalıkları ya da diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğu söylenebilir. Tam tersi durumda ise BKİ değeri düşük çıkmışsa bu da kişinin boy uzunluğuna göre zayıf olduğunu, kişide kemik erimesi, bazı vitamin veya mineral eksiklikleri ya da bağışıklık sisteminin zayıf oluşuyla ilgili bilgiler verebilir. Bu yüzden ideal kiloda olmak ve BKİ’ nin normal aralıkta olması sağlığın korunması açısından oldukça önemlidir.
Öte yandan bebek, çocuk ya da ergenlikte sağlık durumunun yorumlanması için genelde doktorlar ya da diyetisyenler BKİ’ nin hesaplanması yerine çocuğun yaş, kilo ve boyuna göre persentil değerlerine bakmaktadırlar. Bu gruba ek sporcularda da sadece BKİ değeri üzerinden yorum yapmak pek de doğru olmayacaktır. Çünkü örneğin vücut geliştirme, halter, güreş gibi sporları uygulayan sporcuların vücutlarındaki kas kütlesi fazla olacaktır. O yüzden BKİ değerleri kilolu aralıkta çıkabilir. Yani BKİ değeri yüksek çıkan sporcunun yağ kütlesi az ancak kas kütlesinin fazla olması o bireyin sağlıksız olacağı anlamına gelmez.
Beden Kitle İndeksi aralıkları ise şu şekildedir:
18,5 kg/m2’nin altında ise; Zayıf
18,5- 24,9 kg/m2 arasında; Normal kilolu
25-29,9 kg/m2 arası; Fazla kilolu
30-39,9 kg/m2 arası; Obez
40 kg/m2’nin üzerinde ise; Morbid obez (İleri derece obez) olarak görülmektedir.
Örneğin kilonuz 70 kg ve boyunuz ise 1,70 m olsun. Buna göre boyunuzun karesi 1,70*1,70= 2,89 m2’dir. O halde BKİ’ niz 70/2,89= 24,2 kg/m2 olur. Bu da sizin normal kiloda olduğunuzu göstermektedir. Siz de bu yöntemle kendi BKİ değerinizi hesaplayabilir, ideal kilonuzun hesaplamasını yapabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU