Eklenme: 08 Şub 2021 / Pzt 21:01
A A / 3588 Kez Okundu
| |

Çocuklarda okuma alışkanlığı

Erken yaşlarda kitaplarla kurulan olumlu ilişki, ilerleyen yıllarda okuma alışkanlığının güçlenmesine ve sürdürülmesine katkı sağlıyor. Bir önceki yazımda okumanın faydalarından söz etmiş ve yetişkinlerde okuma motivasyonunu kazanma, okumaya devam etme için yapılabilecekler hakkında önerilerde bulunmuştum. İlk olarak buradan başlamamın nedeni, çocukların evdeki, çevrelerindeki okumayı destekleyici ortamın ve okumaktan keyif alan yetişkinleri, ebeveynlerini gözlemlemelerinin okumaya yönelik algılarını olumlu yönde geliştirmesi. Özellikle okuma faaliyeti çocuklarla etkileşimli olduğunda, doğal bir biçimde okumanın verdiği keyif paylaşıldığında.

Okumak, genellikle bir zorlama, baskı olmadığında keyiflidir. Okumanın verdiği bu keyfi, faydalarını saatlerce anlatsak da ikna edici olmayabilir. Deneyimleyerek öğreniyoruz. Okumayla ilgili deneyimi olumlu olan çocuklar okumaya devam ediyor.

Çocukların kendi yaş ve gelişimine uygun kitaplarla erken yaşlarda tanışması önemli. Üstelik bunu doğum öncesinden ve bebeklikten itibaren yapabilirsiniz. Elbette okul öncesi dönemde okuyan siz, dinleyen onlar olacaktır ama bu faaliyet onlar için oldukça eğlenceli ve öğretici olabiliyor. Renkli, az yazılı, kaliteli görselleri olan çocuk kitaplarını siz okurken ilgiyle dinlediğini ve katılmaya çalıştığını fark edebilirsiniz. Bebekler için oluşturulan, ellerinde tutabileceği boyutlarda, farklı dokular içeren, malzemesi sağlam ve zararsız olan kitaplara temas müthiş bir keşif olabilir. Beraber yaptığınız okuma etkinliklerinde, kitabı okurken karakterleri farklı tonlarda seslendirebilir, jest ve mimiklerle bu etkinliği daha keyifli ve ilgi çekici hale getirebilirsiniz. Okumak sağlığı ve gelişimi destekleyen bir faaliyet olarak günlük rutinin bir parçası haline gelebilir.

 İlgi, çocukların okumaya devam etmesinde ve bunu kendi istekleriyle yapmasında önemli bir kriter. İlgilerini çekebilecek, merak duygusu oluşturacak kitapların yaş ve gelişim, verdiği mesajlar bakımından uygunluğunu değerlendirebilmek için özellikle küçük yaşlarda sizin de içeriğe göz atmanızda fayda olacaktır. Bununla beraber, üç-dört yaşlarından itibaren çocukların, kitap seçimlerine dahil olmaları motivasyonlarını artırabilir. Siz çocuğunuz için kitap seçerken de yaş grubuna yönelik kitaplar hakkında ufak bir araştırma yaparak, uzman önerilerini takip ederek, kategorileri inceleyerek, yorum ve eleştirileri okuyarak doğru tercih yapma olasılığınızı artırabilirsiniz. Kitap ayrıca çok değerli bir hediyedir!

Evde, yaşamlarını sık geçirdikleri yerlerde, ellerinin altında, ulaşabileceği yerlerde kendisine yönelik kitaplar bulunan çocukların okumayla ilişkisi daha güçlü oluyor. Evinizde bir kitaplık oluşturabilir, birlikte kütüphaneye üye olabilir, okuma gruplarına katılabilir ve çocuğunuzun katılmasına destek olabilirsiniz.
 
Sağlıkla ve güvenle,
İyi haftalar dilerim.
 
Elif Arı Durmuş
Uzman Psikolojik Danışman