Eklenme: 21 Kas 2020 / Cmt 18:56
A A / 1417 Kez Okundu
| |

D Vitamini Depolarınız Kırmızı Alarm Veriyor Olabilir

D Vitamini güneşten gelen Ultra Viyole B ışınlarının cilt üzerindeki etkisiyle vücutta sentezlenmesi ile ya da dışardan alınan diyet kaynakları veya takviyelerinden elde edilen steroid bir hormondur. Yağda çözünebilen D vitamini, vücutta depolanır ve bu vitaminin en önemli kaynağı ise güneştir. D vitamini; vücutta kemik ve kas gelişimini desteklemesinden tutun da; hipertansiyon, kalp hastalıkları, bazı kanser ve otoimmün hastalıklara karşı koruyucu olmasına kadar birçok görevde rol oynar. Bunların yanında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde de oldukça önemlidir.

D vitamini eksikliği nedenleri; güneş ışığından yeterli miktarda yararlanamama, kapalı yerlerde çalışan veya yaşayan bireyler (ofis çalışanları, ev hanımları vb.), koyu ten rengine sahip bireyler, obez bireyler, D vitamini emilimini engelleyen bazı bağırsak hastalıkları          ( Çölyak hastalığı gibi) kişide bu vitaminin eksikliğine yol açabilir. Maalesef ki Türkiye’de her 10 kişiden 9’unda bu eksiklik mevcut. Ayrıca bu eksiklik kendini; yorgunluk ve halsizlik halleri, sık sık üşüme hissi, vücudun belirli bölgelerindeki kemik ağrıları, kilo vermede zorluk gibi belirtilerin sıkça yaşanması ile gösterir.
Peki D vitamini hangi besinlerde bulunur diye bakacak olursak; özellikle ton balığı, somon, uskumru gibi balık çeşitlerinde, karaciğerde, süt ve süt ürünlerinden yoğurt, peynir, kefir gibi besinlerin içerisinde bulunmaktadır. Fakat ne yazık ki bazen sadece bu besinlerin tüketimi yeterli olmamakta, bunun yanında vücudun sentez için, en az 10-15 dakika kadar güneş görmesi gerekir. Bununla birlikte şiddetli yetersizlik durumlarında takviye D vitamininin alınması elzem olmakta ve kişilerin yetersizlik durumlarına göre; doktor, diyetisyen ya da eczacı yardımı ile uzman kişilerden bilgi alınması ve ona göre takviye edilmesi önerilmektedir. Fakat yüksek D vitamini dozlarından kaçınılmalı, her şeyin fazlasının zararlı olduğu unutulmamalıdır.

Özellikle içinde bulunduğumuz mevsim dolayısı ile bağışıklığımızı güçlü tutmakta ve eğer boşalmışsa D vitamini depolarımızı doldurmakta büyük fayda var. Ayrıca Covid’le ilgili yapılmış bazı çalışmalarda D vitamini takviyesi verilen hastaların, hastalığın semptomlarını daha hafif atlatabileceği ve yoğun bakıma ihtiyaç olasılığının azalabileceği görülmüş; ek olarak ise D vitamininin, solunum yolu enfeksiyonları ve viral enfeksiyonlara karşı savaşmada da önemli rol oynadığı belirtilmektedir. Çalışmaların kesin ve net bilgiler verebileceği ve daha sağlıklı yarınlara kavuşabilmek dileğiyle, sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU