Eklenme: 13 Şub 2021 / Cmt 16:37
A A / 498 Kez Okundu
| |

Demir Eksikliğinde Neler Tüketilmeli

Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda yaklaşık 4 gram kadar bulunan demirin vücuttaki başlıca görevleri; kanda oksijen taşınması ve kırmızı kan hücrelerinin yapıtaşı olan hemoglobinin yapılmasıdır. Yetersiz beslenenler ya da vejeteryan diyet yapanlar; hamileler veya bebeğini emzirenler; çocukluk, ergenlik dönemi ya da diyaliz hastaları, aşırı adet kanamaları yaşayan bireylerde demir eksikliğine oldukça sık rastlanmaktadır. Demir eksikliğindeki belirtiler; konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, çarpıntı, bağışıklık sisteminde zayıflama, tahriş olmuş dil, solgun cilt, dişeti ve tırnaklarda oluşan kanamalardır. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği, düzenli bir ilaç tedavisinin yanında demir yönünden zengin besinlerle de desteklenmelidir.
Demirin günlük gereksinimi erkekler için 10 mg iken kadınlar için ise 18 mg’dır. Çocukluk, ergenlik ya da hamilelik dönemlerinde ise bu gereksinmeler değişiklik göstermektedir. Demir; kırmızı et, tavuk, balık, karaciğer gibi et ürünleri; kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler; fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler; kurubaklagiller, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, tahin ve pekmez gibi besinler demir yönünden oldukça zengindir. Demir yönünden zengin besinleri C vitamini kaynağı olan bir başka besinle tüketmek demirin vücuttaki emilimini artıracaktır. Örneğin kırmızı etin yanında taze sıkılmış bir portakal suyu ya da yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi demir emilimini artırır. Demirle birlikte alınan C vitamini hem demir emilimini artıracak hem de hemoglobin üretimine yardımcı olacaktır.
Demir içeriği yüksek bir besinin yanında süt, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin besinlerin tüketilmesi ise demir emilimini azaltacaktır. Bu yüzden demir eksikliği durumlarında bu tür besinlerin tüketimi diğer öğünlere kaydırılabilir. Yine demir içeriği zengin besinlerin tüketildiği bir öğünde çay ya da kahve gibi içeceklerin tüketilmesi demirin vücutta kullanılmasını engellemektedir. Bu yüzden bu tür içeceklerin yemekten 1 saat sonra, açık ve limonla birlikte tüketilmesi daha faydalı olacaktır. 
Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU