Eklenme: 04 Haz 2020 / Per 16:31
A A / 2350 Kez Okundu
| |

Diyet düşmanı 'duygusal yeme'

Pek çok diyetin başarısız olma nedeni “Duygusal Yeme ”dir. Bizler sadece karnımızı doyurmak için yemeyiz. Çoğumuz kimi zaman stres atmak, hüznü gidermek veya depresyon gibi hoş olmayan duygularla başa çıkmak için de yemek yer. Ancak bizi yemeğin başına geçiren duygusal sorun yemek ile yok olmazken bir de aşırı ve kontrolsüz yemiş olmaktan dolayı suçlu ve pişman olmuş hissederiz.
Duygusal yeme, fiziksel açlıktan ziyade stres, öfke, endişe, can sıkıntısı, üzüntü gibi olumsuz duyguları bastırmak için yapılan bir eylemdir. Veya tam tersi aşırı mutlu olduğunuzda kendinizi sürekli yemekle ödüllendiriyor olmanız da buna dahil. Peki acıktınız diyelim. Duygusal mı yoksa fiziksel mi, farkı nasıl anlarız?

DUYGUSAL AÇLIK VE FİZİKSEL AÇLIK ARASINDAKİ FARKLAR

Peki bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? İşinize yarayacak 5 madde:
  1. Açlık gerçekliğini kontrol edin.
    Gerçekten fiziksel olarak aç mısınız? Yaklaşık 2 -3 saat önce yemek yediysen henüz çok acıkmış hissetmezsiniz.
  2. Kendinizi yemekle ödüllendirmeyin ve kalorisi aşırı kısıtlanmış diyetler yaparak kendinizi mahrum bırakmayın. Böyle durumlarda vücut yemeye karşı aşırı istek duyar.
  3. Bir şeyler yemeden önce su, yeşil çay, meyve çayı, kefir gibi içecekler tüketmeyi deneyin.
  4. Sağlıklı atıştırmalık alternatifleri üretin ve evde abur cubur bulundurmayın.
    Böylece anında bir şey yiyecek olduğunuzda sizi zor durumda bırakmayacak besinler tüketmiş olun.
  5. Besin günlüğü tutun
    Ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi, ne zaman yediğinizi ve ne hisle yemek yediğinizi kısa kısa not edin. Zamanla o duyguları yeniden yaşadığınızda hazırlıklı ve kontrollü olursunuz.
    1. Ve ufak bir not yediklerini yazan insanlar farkına varmadan zamanla daha az yiyor.
 
  1. Stresle başa çıkmak için farklı yollar arayın.
    Olumsuz duygularla sofranın başına geçmek yerine önce açık havada yürüyüş, egzersiz, sevdiğiniz biriyle konuşmak, el işi yapmak, kitap okumak, evcil hayvanlarla vakit geçirmek gibi alternatifler deneyin. Bu şekilde stres hormonu azalacak ve yeme isteğiniz geçecektir.
 
 

Kendi kendinize yardım seçenekleri denediniz ancak yine de duygusal yemekten vazgeçemiyorsanız bir uzmandan yardım almak işinizi kolaylaştırabilir.
Sağlıcakla Kalın.