Eklenme: 03 Tem, 2021 / Cmt 16:20
A A / 288 Kez Okundu
| |

Dondurma tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Vanilyalısından çikolatalısına, çileklisinden limonlusuna rengârenk görüntüleriyle damaklarda tat bırakan özellikle yaz aylarının en çok tercih edilen tatlısıdır dondurma. Yazın bunaltıcı sıcaklıklarıyla da beraber artan serinleme hissine birebir genellikle ilk tercih dondurma oluyor. Peki, dondurma sağlıklı mı? Tüketiminde nelere dikkat edilmeli? Ne kadar tüketmeliyiz? Gelin hep birlikte bu soruların cevabına bir göz atalım…
Öncelikle dondurma hamurlu ya da şerbetli tatlılara göre çok daha hafif bir tatlıdır. Ayrıca, kalori miktarı açısından daha düşük ve içerisindeki sütten dolayı protein ve kalsiyum kaynağı olduğundan besleyici özelliği de yüksektir. Ayrıca dışarıdan tüketilen dondurmaların güvenilir olması açısından etiketlerinin okunması oldukça önemlidir. Dondurma tüketirken pastörize süt ile yapılmış, hijyen kurallarına uygun olduğundan emin olmalısınız. Dışarıdan alınan dondurmalar tüketilirken eriyip yeniden dondurulmuş olanlar tercih edilmemelidir. Aksi halde zehirlenme ya da rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Dondurma tüketim miktarı tamamen kişinin alması gereken enerji miktarına göre değişmekte olup, haftanın 1 veya 2 günü porsiyonuna dikkat edilerek tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Ara öğünlerdeki süt veya yoğurdunuzun yerine 2 küçük sade top dondurma ekleyebilirsiniz. Ancak şeker içeriği yüksek bir tatlı olduğundan diyabet hastaları dikkatli tüketmelidirler. Ayrıca aromalı dondurmalar, renk ve koku verici ajanlar içerdiğinden sade dondurma tercihi çok daha sağlıklıdır. Kilosunu korumak isteyenler için ise dondurmanın üzerine ilave edilen şurup ya da çikolatalar enerji miktarını artıracağından yine sade dondurma tercih edilmelidir.  

3 MALZEMELİ SAĞLIKLI VE PRATİK DONDURMA TARİFİ
Malzemeler: 2 adet büyük boy muz, 5-6 adet çilek, 2-3 yemek kaşığı süt
Yapılışı: Dilimlenmiş ve dondurulmuş muz ve çilekleri robotta çekin, daha sonra üzerine sütü ilave edin ve tekrar çekin. İyice yumuşayan malzemeleri bir kaba alın ve 45 dakika kadar tekrar dondurun. İlavesiz, sağlıklı ve pratik dondurmanız servise hazır, 2 ya da 3 küçük top haline getirip, afiyetle tüketebilirsiniz.
Dyt Gülşen EROĞLU