Eklenme: 26 Ara 2020 / Cmt 16:56
A A / 567 Kez Okundu
| |

Dost Bakterilerimiz Probiyotikler

Adını özellikle son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz probiyotikler, bağırsaklarımızda doğal bir şekilde bulunan ve faydaları saymakla bitmeyen canlı mikroorganizmalardır. Bunların içerisinde bakteriler ve bazı maya türleri yer almaktadır. Dilimizdeki anlamı ‘yaşam için’ olan bu dost bakterilerin faydalarına gelin hep beraber bir göz atalım:
Probiyotikler; vücudumuza giren zararlı bakterilere karşı doğal bir savunma mekanizması oluşturarak, bağışıklığımızı destekler. Bunun yanında antibiyotik kullanımına bağlı oluşabilecek ishallerin giderilmesi ve iltihabi bağırsak hastalıklarının semptomlarının azaltılması ile sindirim sistemimizi desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca laktoz intoleransı olan bireylerde gaz, şişkinlik, karında ağrı şikayetlerinin azaltılmasında yardımcı olabilmektedir. Bunların yanı sıra obez insanların, yağ oranı daha az olan bireylere göre daha farklı bağırsak bakterileri vardır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı probiyotik çeşitlerinin kilo kaybına yardımcı olabileceği ön görülmektedir.
Genellikle mide ve bağırsaklarda aktivite gösteren bu canlıların özellikleri; mide ve safra asitlerine karşı dirençli olmalı, antimikrobiyal olmalı, antibiyotiklere dirençli genler taşımalı, bağırsak duvarlarına tutunabilmeli ve sindirim kanalında kolonize olması gerekmektedir.
Diyette bulunan başlıca probiyotik türleri, lactobacillus, bifidobacterium, saccharomyces (MAYA) türleridir. Probiyotikler; besinlerden yoğurt, eski kaşar, kefir gibi fermente süt ürünlerinde; tarhana, turşu gibi geleneksel besinlerin içerisinde bulunur. Fakat eğer tansiyon hastası iseniz ya da midenizde herhangi bir problem varsa, turşunun içeriğindeki yüksek tuzdan dolayı tüketimine dikkat etmelisiniz. Ayrıca bunların yanında şalgam, boza, şarap, bira vb. fermente edilmiş içeceklerin içerisinde de bulunmaktadır.
Bunların yanı sıra marketlerde; probiyotik eklenmiş yoğurt ya da kefirler, bazı tahıl ürünleri ya da çikolatalarda bulunabileceği gibi eczanelerden de takviye amaçlı toz saşeler veya tablet şeklinde tedarik edebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey ise; alacağınız ürünün etiketinde en az 106  cfu/g canlı probiyotik mikroorganizma içerip içermediği ibaresinin bulunmasıdır. Son olarak probiyotiklerin raf ömürleri 3-6 hafta arasıdır ve bu dost bakterilerden istenilen etkilerin gözlemlenebilmesi için üründe raf ömrü sonuna kadar belirli sayıda canlı mikroorganizma bulunması ve sindirim sisteminden etkilenmeden bağırsaklara geçmesi gerekmektedir.
 
Dyt. Gülşen EROĞLU