Eklenme: 23 Oca 2021 / Cmt 17:35
A A / 460 Kez Okundu
| |

Grip Ve Soğuk Algınlığına Faydalı Sıcacık Kış Çayı Tarifi

Alıştığımızın dışında özellikle son yıllarda mevsimlerin birbirine karışması, bu sene kar yağışlarının da geç gelmesine neden oldu. Hava sıcaklıklarının birden eksilere düşmesi ise birçok insanın metabolizmasını şoka uğratarak, bağışıklığı düşük bireylerin ise hastalıklara daha kolay yakalanması riskini arttırmaktadır. Soğuk algınlığı ya da grip gibi enfeksiyonlara karşı korunmada, sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında tükettiğiniz bitki çayları da metabolizmanıza oldukça yarar sağlayacaktır. Kış aylarında vücuttaki direncin düşmesine karşı kolayca hazırlayabileceğiniz kış çayı malzemeleri şöyledir:
KIŞ ÇAYI TARİFİ
MALZEMELER
1 adet portakal, 1 adet mandalina, 1 adet limon
2 tutam ıhlamur, 1 parça zencefil, 1 adet çubuk tarçın
2 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı bal
TARİFİ
Bol su ile yıkadığınız meyveleri, yuvarlak şekilde dilimleyerek küçük bir tencereye alın. Üzerine ıhlamuru, kabuğunu soyduğunuz zencefili, tarçını ve suyu ilave edip, yaklaşık 10 dakika kadar kaynatın. Kaynayan çayı ocaktan alıp, süzün ve hafif ılıyıncaya kadar bekletin. En son kupanıza aldığınız çayın üzerine 1 yemek kaşığı kadar bal ilave edip, tüketin. Afiyet olsun.
KIŞ ÇAYININ FAYDALARI
  • Mandalina, portakal, limon gibi turunçgiller içeriği sayesinde C vitamini, antioksidan ve flavanoidler bakımından zengindir ve kış aylarında soğuk algınlığına ve hastalıklara karşı koruyucudur.
  • İçeriğindeki ıhlamur ise grip ve nezleye iyi gelmekte, öksürüğü gidermede ve ateş düşürmede etkilidir. Aynı zamanda stresinizi azaltacak ve rahatlama sağlayacaktır.
  • Bir diğer bileşeni olan zencefil; kusma ve mide bulantılarını önler. Bağışıklığınızı güçlendirir. Metabolizmayı hızlandırır.
  • Antioksidan oranı yüksek olan tarçın, kas eklemlerindeki ağrıyı azaltır. İmmün sisteminizi güçlendirmesinin yanında, birçok kronik hastalıkta da etkilidir.
  • Son olarak tatlandırıcı özelliğinin yanında bal, enfeksiyonların yayılmasını yavaşlatması ve özelikle çocuklarda öksürüğün kesilmesinde oldukça fayda sağlamaktadır. Soğuk algınlıklarının çözümünde vazgeçilmez bir besindir.
Dyt Gülşen EROĞLU