Eklenme: 09 Eki 2021 / Cmt 19:06
A A / 573 Kez Okundu
| |

Hastalıklara Karşı Koruma Kalkanı Bitki Çayları

Kışın hastalıklardan korunmanın en etkili yöntemlerinden biri sağlıklı bir beslenmenin yanında bitki çaylarının tüketimini artırmaktır. Bitki çayları hem doğal olmaları hem de antibakteriyel özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Genellikle C vitamini ve antioksidan içeriği yüksek bu çaylar kışın virüs ve bakterilere karşı tam bir koruma kalkanı oluşturmaktadır. Ancak bitki çaylarını tüketirken özellikle kronik hastalığı olanlar ya da hamile bireyler ölçülü tüketime özen göstermelidir.
Zencefil
Zencefil; soğuk algınlığı, grip, boğaz ağrısı, öksürüğün yanı sıra mide bulantılarını gidermede oldukça etkilidir. Aynı zamanda sindirimi rahatlatan bileşenlere sahiptir. Ancak tadı sert olduğundan demlerken fazla miktarlardan kaçınılmalıdır.
Kuşburnu
Özellikle son yıllarda adını sıkça duyuran kuşburnu, C vitamini içeriği yönünden oldukça zengin. Böylelikle hem kan hücrelerini uyarıcı hem de bağışıklık destekleyicidir. Bu özelliklerinin yanında cildin elastikiyetini artırıcı ve solunum sisteminin genel sağlığı için gereklidir.
Tarçın
Genellikle baharat olarak bilinmekle beraber çay olarak da tüketilen tarçın, soğuk algınlıklarının arttığı kış aylarında limon ile birlikte tüketildiğinde enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca boğaz ağrılarına karşı oldukça etkilidir.
Ihlamur
En iyi bilinen soğuk algınlığı ve grip ilacı olan ıhlamur özellikle kışın öksürük probleminin tedavisinde kullanılmaktadır. Balla karıştırılması etkisini artırır, öksürük sebebiyle solunum yollarındaki tahribatın giderilmesini sağlar.
Papatya
Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı gibi şikayetleri gidermede yardımcı papatya çayı aynı zamanda uykudan önce tüketildiğinde rahatlatıcı etkisiyle daha kolay uyumanıza yardımcı olur.
Bütün bu olumlu özelliklerinin yanında negatif etkiler oluşturmaması için bitki çaylarının tüketimini günlük 2-3 fincanla sınırlı tutmalısınız. Sağlıcakla kalın.
Dyt. Gülşen EROĞLU