Eklenme: 09 Oca 2021 / Cmt 18:34
A A / 1147 Kez Okundu
| |

Hemoroid Probleminizi Azaltacak Besinler

Hemoroid halk arasında basur olarak da bilinen; anüs çevresinde şişlikler, anüs bölgesinde kaşıntı, kanama ya da tuvalete çıkamama şeklindeki belirtilerle kendini gösteren yaygın bir hastalıktır. Özellikle pandemi döneminde uzun süreli hareketsiz kalma ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerden dolayı kronik kabızlığa bağlı olarak anal bölgedeki rahatsızlıklar her zamankinden daha da fazla arttığı görülmektedir. Peki hemoroid en fazla kimlerde görülür? Bu sorunun tedavi seçenekleri neler? Bu dönemde hangi besinlerin tüketilmesi yararlıdır? Hangi besinlerin tüketilmesi sakıncalıdır? İşte bu köşe yazısında sizler için bu soruların yanıtlarını derledik.
Hemoroid toplumda en fazla; gebelik dönemi, obez bireyler, hareketsiz yaşayan kişiler, kronik sindirim sistemi bozukluğu yaşayanlar, lif yönünden yetersiz beslenme ile sıvı tüketimi az olan bireylerde görülmektedir. Bu sorunun tedavisinde hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisi, merhem kullanımı ya da ameliyat seçeneklerine başvurulmaktadır. Öte yandan basur ağrılarının şiddeti yediğimiz besinlerle oldukça ilişkili olup, ameliyat gerektirmeyen durumlarda doğru beslenme ile bu problemin şiddetini yönetebilirsiniz.
Yoğurt ve kefir gibi gıdalar probiyotik denilen bağırsak dostu bakterileri bol miktarda içerdiğinden, doğru sindirim için ve hemoroidin azaltılmasında tüketilebilecek önemli gıdaların başında gelmektedir. Bunun yanında kabuklu elma, armut, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, bezelye gibi taze meyve ve sebzeleri tüketmek dışkının zorlanmadan vücuttan atılmasında oldukça faydalı olacaktır. Diğer yandan hem besin değeri yüksek hem de lif açısından zengin bir diğer grup ise tahıllardır. Tam buğday veya kepek ekmeği ya da yulaf ezmesini bu tür sorunlarda yine gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Bu dönemde sıvı tüketilmesi oldukça önemli olup, günde en az 2 litre su içmeli, suyun yanında bitki çayları ya da posasını atmadan taze sıkılmış meyve sularını da beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Hemoroid problemi yaşayan bireyler; kek, kurabiye, börek, cips, kızartmalar, fast-food gibi yüksek yağlı yiyecekler; hazır ya da işlenmiş gıdalar; kola, gazoz gibi gazlı ve şeker içeriği yüksek olan içeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yanında çay, kahve gibi kafein içeriğinden zengin içeceklerin tüketilmesi basurunuzu tetikleyecek, aynı zamanda vücuttan fazla suyun atılmasına neden oldukları için aşırı tüketimi kabızlık ve beraberinde basur yangısının artmasına neden olacaktır. Bu besinlere ek, baharat tüketiminde aşırıya kaçmayıp, hazır olarak alınmış soslar da beslenmeden çıkarılmalıdır.
Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU