Eklenme: 30 Oca 2021 / Cmt 15:59
A A / 527 Kez Okundu
| |

Ketojenik diyet yapmak faydalı mıdır?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, halk arasında keto diyeti adıyla da bilinen ketojenik diyet vücudun enerji sağlaması için karaciğerden keton üretimi oluşturarak gerçekleştiği karbonhidrat miktarının çok az olduğu bir beslenme programıdır. Ketojenik diyet ilk olarak epilepsi hastalarında uygulanmış ve bu hastaların epilepsi nöbetlerinin azaltılmasında olumlu etkisinin olduğu görülmüştür. Daha sonrasında ise Alzheimer, şeker (diyabet) ve kanser gibi hastalıklara karşı faydalı olması ve bu tür hastaların kilo vermelerini desteklediği görülmüştür.
Normal şartlar altında vücut birincil enerji kaynağı olarak karbonhidratların ana maddesi olan glikozu kullanır, yağları ise depo eder. Fakat bu diyette karbonhidrat miktarı oldukça kısıtlı olduğu için enerji olarak yağlar ve onların yapıtaşları olan ketonlar kullanılır ve vücut ketozise girer. Böylelikle bütün vücudun enerji kaynağı değişir, vücut enerji olarak yağları yakmaya başlar. Bu durumda kilo verme süreci hızlanır. Fakat bu diyetin sağlıklı bireyler için pratikte uzun süreli uygulanmaması gerekir aksi takdirde sağlıklı bireyler için çeşitli sağlık problemleri doğurabilmektedir. Bu yüzden ketojenik diyete başlama ve sürdürme aşamalarını mutlaka bir doktor ya da diyetisyen kontrolü altında gerçekleştirmelisiniz. Ketojenik diyet; Tip 1 diyabet hastaları, kalp-damar hastalığı olan bireyler, böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar, düşük kan şekeri (hipoglisemi) ya da hipertansiyon hastaları, gebe veya emziren anneler için kullanımı uygun değildir.
Standart bir ketojenik diyetin içeriği ise; %75 oranında yağ, %20 oranında protein ve yalnızca %5 oranında ise karbonhidrat bulunmaktadır. Diyet oranları 5/1 4/1 3/1 2/1 şeklinde olabilir. Bu oranlar diyetteki toplam yağ miktarının protein ve karbonhidratın toplamına olan oranını ifade eder. Ketojenik diyette protein kaynağı olarak yumurta, kırmızı ya da beyaz et veya balık tüketilebilirsiniz. Özellikle yumurta örnek bir protein kaynağı olduğundan, her gün tüketilmesi oldukça faydalı olacaktır. Az miktarlarda kullanılabilecek olan karbonhidratlardan ise sebzeler; badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler ya da süt türevlerini tüketerek bu oranı fazlasıyla karşılamış olacaksınız. Keto diyetinde kesinlikle ekmek ve tahıl türevleri yer almamaktadır.
Genellikle 3 ana öğün şeklinde olan ketojenik diyet, 3 ana öğün 1 ara öğün şeklinde de olabilmektedir. Ana öğünlerden sabah kahvaltılarında mantarlı omlet hazırlayabilir, avokado, zeytin, ceviz, salatalık ya da domates tüketebilir; öğle yemeğinde fırında istediğiniz bir balığı pişirebilir, yanında yeşil bir salata ile tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinde ise etli ya da tavuklu salatalar hazırlayabilir; kremalı, mayonezli ya da zeytinyağlı soslar hazırlayarak üzerine ekleyip tüketebilirsiniz. Ara öğünlerinizde ise yoğurt veya kuruyemişlerden faydalanabilirsiniz. Bu diyete başladığınızda ilk hafta ağır egzersizlerden kaçınmalı ve bol miktarda su tüketmemeyi de unutmamalısınız. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU