Eklenme: 06 Şub 2021 / Cmt 14:48
A A / 1077 Kez Okundu
| |

Kilo Vermede Doğru Bilinen Yanlışlar

Uzun süre aç kalmak ve öğün atlamakZayıflama döneminde hızla kilo vermek isteyen bireyler özellikle günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlayıp kendilerini akşama kadar aç bırakarak günde bir ya da iki kez beslenerek sıkça öğün atlamaktadırlar. Doğru bilinenin aksine uzun süreli aç kalan metabolizma kendini minimum çalışma seviyesine düşürüp, size de minimum enerji harcatacağı için zayıflamayı zorlaştırır ya da ilk etapta kilo verdirip kısa süre sonra kilo vermenizi durduracaktır. Ayrıca kan şekeri doğru bir şekilde regüle edilmediğinden bir sonraki öğünde besin alımınız artacaktır.

Ekmek ya da tahıl grubunu tamamen beslenmeden çıkarmakBirçok insan zayıflamaya karar verdiğinde ilk akla gelen şey şüphesiz ekmeği kesmek oluyor. Fakat unutmayalım ki günlük almanız gereken karbonhidrat gereksiniminizin büyük çoğunluğu bu gruptan karşılanmaktadır. Ayrıca B grubu vitaminleri, E vitamini ve lif açısından zengin tahıl grubunu hayatınızdan çıkarmak bu tür vitaminlerden yoksun kalmak demek oluyor. Beyaz ekmek yerine hem lif açısından zengin hem de midede sindirimi daha yavaş olan tam tahıllı ekmekleri tüketmek zayıflamanızda daha sağlıklı olacaktır.

Kontrolsüzce diyet ürünü tüketmekKalori miktarlarını düşük olarak gördüğünüz paketli diyet ürünleri içerisinde yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da glikoz şurubu gibi sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek maddeler içerebilmektedir. Fakat bu ürünlerin başında light ya da diyet ibaresinin bulunmasından dolayı kişiler kilo vermek adına bu ürünleri kontrolsüzce tüketebilmektedirler. Bu yüzden bu tür ürünleri alırken etiketlerini dikkatle okumalı, kalori açısından uygunluğuna bakılırken, içerebileceği katkı maddelerine de dikkat edilmelidir.

Popüler diyetleri uygulamak Maalesef ki her geçen gün yeni bir popüler diyet adını duyurmakta, genelde tek tip beslenmeye dayalı ve kısa süre içerisinde çok fazla kilolar verdiren beslenme programları zayıflamak adına kullanılabiliyor. Fakat bu kısa zamanda aşırı kilo verdiren diyetler sizin metabolizma hızınızı bozmakta, diyeti bıraktığınız anda ise tekrar baştaki kilonuza hızlıca geri dönüş olmakta ve sonrasında ise ideal kilonuza düşmekte işi daha da zorlaştırmaktadır. Bu yüzden her bireyin vücudu ve metabolizması farklı olduğundan uygulanacak beslenme programı da bireyin kendisine özgü olmalıdır.

Aşırı egzersiz yapmakYaşam kalitesini yükseltebilecek ve fizyolojik aktiflik için kişilere uygun egzersizlerin yapılması önerilmektedir. Fakat sadece egzersizle zayıflamayı isteyenler ayrıca beslenme şekline de dikkat etmelidir. Sadece egzersizle zayıflamak pek mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda her şeyin fazlasının zararlı olduğu düşünüldüğünde egzersizde de aşırıya kaçılmamalı ve kişinin fiziksel yapısına uygun egzersizler uygulanmalıdır.
Dyt Gülşen EROĞLU