Eklenme: 16 Şub 2021 / Sal 16:07
A A / 705 Kez Okundu
| |

Kolesterolünüz yükselmesin

KOLESTEROL konusu sık sık gündeme geliyor. Sağlıklı kolesterol seviyelerinin ne olması gerektiğini birçoğumuz öğrendi ama bir kez daha hatırlatalım:
*Toplam kolesterolün 200 mg/dl, kötü kolesterol LDL’nin 130 mg/dl’ nin altında
*İyi kolesterol HDL’ninse  genelde 50 mg’ın üzerinde, trigliseridin de 200 mg/dl’nin altında tutulması tercih edilir. Çünkü yüksek kolesterol kalp hastalıkları için ciddi bir risk faktörüdür.
BESLENME önlemleri kolesterol yüksekliği ile mücadelede en az ilaçlar kadar önemlidir. Beslenme tedbirleri düzenli egzersizle birlikte uygulanırsa kolesterol düzeylerini kontrol etmeniz daha da kolaylaşır. Hafif yükseklikteki kolesterol düzeyleri için çoğu zaman sadece beslenme tedbirleriyle bile sonuç alınabilir. Bununla birlikte kolesterol probleminin çözümünü yalnızca “bir bardak suda bekletilmiş ceviz suyu” vb efsanelere teslim etmek yanlıştır. Bazı besinlerin kolesterol mücadelesinde faydalı oldukları doğrudur. Ancak bir taraftan sucuk, sosis, kebap, işkembe, kızartma yiyecekler yiyip diğer yandan her sabah ceviz suyu içerek kolesterolü kontrol altına almak mümkün değildir. O yüzden sakıncalı besinlerden uzak durup; KOLESTEROL düşürmeye yardımcı besinlerden de yeterli ve dengeli tüketeceğiz. Egzersiz yapmaya gayret edip doktorumuz ilaç tedavisi başlamış ise onu da düzenli kullanmaya özen göstereceğiz. Böylece kolesterol düzeylerimizi sağlıklı aralıkta tutabiliriz.

PEKİ HANGİ BESİNLER KOLESEROLÜ DÜŞÜRMEYE YARDIMCIDIR?
*Yulaf Ezmesi
*Ceviz- fındık-badem (Çiğ)
*Sarımsak
*Elma
*Kolesterol
*Keten tohumu (Günde 1-2 tatlı kaşığı)
*Yeşil çay
*Kuru fasulye
*Zeytinyağı
*Domates
*Avokado
*Ispanak
*Balık
*Zerdeçal

İlaç kullanıyorsanız eğer bu besinleri tüketmeden önce doktorunuza besin-ilaç etkileşimi olup olmayacağını mutlaka sormalısınız. Ayrıca sigara ve alkolden de mutlaka uzak durmalısınız.
Unutmayın! Ne kadar yeterli-dengeli ve sağlıklı beslenirsek ilaçlara o kadar az muhtaç oluruz.

Sağlıcakla Kalın.
Diyetisyen Ayşenur Doğan