Eklenme: 31 Eki 2020 / Cmt 16:51
A A / 2193 Kez Okundu
| |

Mevsim geçişlerinde bu besinler ilacınız olabilir!

Kış mevsimine geçişte, hava değişikliklerine paralel olarak insan metabolizması da bir değişim içerisine girmekte olup bununla beraber bakteri, virüs ve gribal enfeksiyon (influenza) artışları da yoğun olarak görülmektedir. Özellikle bu tür durumlarda vücut direncimizi en üst seviyede tutmak, bizler için oldukça fayda sağlayacaktır.

Enfeksiyonlardan korunmada ise sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanında bazı fonksiyonel besinleri soframızda bulundurmakta yarar var. İşte size bu besinlerle ilgili birkaç örnek;

C VİTAMİNİ İÇEREN BESİNLER
Özellikle kış aylarında hem rahatça bulabileceğiniz hem de C vitamini açısından tam bir vitamin deposu olan mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgilleri mutlaka sofranızdan eksik etmeyin. Ayrıca bağırsaklarınızın çalışması ve kilo kontrolü açısından,  meyvelerin suyunu tüketmek yerine kendisini tüketirseniz vücudunuza posasını da almış olursunuz. Bunların yanında kuşburnu, kırmızı biber, maydanoz, roka gibi yeşil sebzelerin de içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunur ve özellikle bu aylarda tüketmekte fayda vardır.

PREBİYOTİK BESİNLER
Bağırsaklarımızdaki probiyotik olarak adlandırdığımız yararlı bakterilerin besin kaynağı prebiyotiklerdir. Bu maddelerin bağırsaklarda fazla oluşu metabolizmayı daha dinamik hale getirmektedir. Prebiyotik besinler ise muz, enginar, kuşkonmaz, pırasa, soğan ve sarımsak gibi besinlerdir. Ayrıca sarımsak içerisinde birçok farklı vitamin ve bileşikleri içeren aynı zamanda antibiyotik özellikleri de olan çok faydalı bir besin olup, çiğ ve ezilerek tüketilmesi önerilmektedir.

BİTKİ ÇAYLARI VE SIVI ALIMI
Fonksiyonel besinlerin tüketimin yanında; soğuk algınlığı ya da üst solunum yolu hastalıkları gibi çeşitli enfeksiyonlarda yine başvurduğumuz bir diğer yol ise şüphesiz bitki çayları oluyor. Bunlar arasında ise genellikle boğazlardaki iltihapları hafifletmek için adaçayı, ıhlamur, nane, ekinezya çayı veya zencefil tercih edilebilir. Bitki çaylarının yanında yeterli miktarda su tüketimi de vücuttan iltihapların atılımında oldukça fayda sağlayacaktır.

Soru görüş ve önerilerinizi [email protected] mail adresinden yada @diyetisyengulseneroglu instagram adresinden bana ulaşabilirsiniz.

Dyt. Gülşen EROĞLU