Eklenme: 26 Oca 2021 / Sal 16:02
A A / 756 Kez Okundu
| |

Okumaya devam edin!

Okumak, yaşama değişik çerçevelerden bakma, olaylara farklı bakış açıları kazanma, bilgiyi anlama, yorumlama, dil ve iletişim, kendini ifade etme, kendini ve başkalarını anlayabilme, odaklanma, hayal gücü ve yeni fikirler, etkili çözüm yolları üretebilme, neden-sonuç ilişkisi kurabilme gibi pek çok becerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Tüm bu becerilerin gelişmesi ile özsaygı, özgüven artıyor; zorlayıcı duygular ve yaşantılarla başa çıkabilmek kolaylaşabiliyor. 
Okumayla olan ilişkimizi belirleyen faktörler, okuma alışkanlığını kazanmamızda veya okumaya mesafe almamızda belirleyici oluyor. Mesela; çevrenizde okuyan, buna değer veren kişilerin olup olmaması, kaynaklara ulaşabilme durumunuz, okumaya hangi kaynaklardan başladığınız, keyif alıp almadığınız, küçüklüğünüzde okumaya teşvik edilme veya zorlanmanız arasındaki fark gibi. 
Zamanında okuma alışkanlığını bazı sebeplerle edinememiş, ancak şimdi okumaya heves eden, nereden nasıl başlayacağını ve sürdüreceğini bilemeyenler olabilir. Okuma alışkanlığınız varsa bile zaman zaman körelebilir. Okuma alışkanlığını kazanmak ve sürdürmede şunlar size yardımcı olabilir:
  • Okumak, tek tür kaynakla sınırlı değil. Makaleler, internet yazıları, dergiler, bloglar, e-kitaplar, seslendirilmiş kitaplar gibi pek çok seçenek var. İlginizi çeken konuları keşfetmek için farklı kaynaklardan yararlanabilirsiniz. İlgi, davranışların devamı için isteğin de anahtarı.
  • İlgi duyduğunuz, merak ettiğiniz konularla ilgili nitelikli kaynakları araştırmak ve bunların bir okuma listesini oluşturmak yardımcı olabilir. Bu listeyi oluştururken, kaynaklarla ilgili yorum ve puanlamaları incelemeniz faydalı olabilir.
  • Kaynakları edinmenin farklı yollarını değerlendirebilirsiniz. Kütüphaneler, sahaflar, ikinci el kitap satan uygulamalar veya çevrenizle kitap değiş-tokuşu yapmak vb.
  • Okumaya en çok merak ettiğiniz kaynakla başlayarak her gün kısa da olsa zaman ayırmak, okumayı sürdürmede ilk hedefiniz olabilir. 
  • Okumak için size en iyi gelen zamanı, ortamı belirlemek bir okuma rutini oluşturmanızı kolaylaştırabilir.
  • Okuduğunuz kaynakları çevrenizle paylaşarak, sohbetinize dahil ederek hem kendinize hem çevrenize okuma motivasyonu sağlayabilirsiniz.
Zamanla okuma konusunda yeterlilik hissiniz artabilir, ilgi alanlarınız çeşitlenebilir ve okumaya yönelik isteğiniz yeniden şekillenebilir.
Sağlıkla ve güvenle,
İyi haftalar.
 
Elif Arı Durmuş
Uzman Psikolojik Danışman