Eklenme: 12 Eyl 2020 / Cmt 16:04
A A / 1992 Kez Okundu
| |

“O”na dokunan kilo alıyor !!!

Obezitenin her geçen gün arttığı çağımızda maalesef bize kilo aldıran tek şey fazla yemek değil. Belki bunu daha önce hiç duymadınız ve duyduğunuza da çok şaşıracaksınız ama her gün kullandığımız şampuanlar, kremler, parfümler gibi kozmetik ürünler de size kilo aldırabilir. “Nasıl yani ?” dediğinizi duyar gibiyim. Gelin birlikte bakalım.
 
PARABENLER östrojenik ve anti-androjeniktirler ve bu nedenle enerji metabolizmasının hormonal düzenini değiştirirler. Dolayısıyla hem erkeklerde hem de kadınlarda obezite ve metabolik sağlığı olumsuz etkilerler. Hatta kadınlar özellikle hamilelikte paraben içerikli ürün kullanıyorsa çocuğun obez olmasına bile yol açabilirler.
Her gün en az 1 defa PARABEN içeren (vücut losyonu, makyaj ürünleri, nemlendirici vb.) kullanan "HAMİLE" kadınların çocuklarının "OBEZ" olma ihtimali daha yüksek bulunmuştur.
Peki ama bu nasıl oluyor???
Parabenler vücudumuzda bir hormon olan östrojeni taklit ederek hormonların normal işlevini bozuyor. Ve her gün PARABEN içeren bir ürün (makyaj, losyon, nemlendirici, şampuan vb. ) kullanan kadınların idrarlarında yüksek miktar PARABEN saptanıyor. Bu durum vücut işlevlerini olumsuz etkileyebiliyor. Sonuç olarak idrarda PARABEN miktarı ne kadar yüksekse doğan çocuğun belli yaş dönemlerinde kilolu olma ihtimali o kadar yüksek oluyor.
 
Demem o ki doğal, yeterli-dengeli beslenme, hazır yemeklerden ve paketli ürünlerden uzak durmak ne kadar önemliyse zararlı kimyasallar (paraben gibi) içerdiği halde cilde temas eden ürünlerden uzak durmak da bedenlerimiz ve kilo dengemiz için o kadar önemli. Erkek ya da kadın olarak herkesin aldığı ürünlerin içeriğini kontrol etmesi kilo kontrolü ve tüm vücut sağlığı açısından elzemdir. Öğrendikçe ve bilinçlendikçe bu doğrultuda atacağımız her adım en büyük servetimiz olan sağlığımıza kıymetli bir yatırımdır.
Sağlıcakla Kalın…
Diyetisyen Ayşenur Doğan