Eklenme: 18 Eyl 2021 / Cmt 22:09
A A / 508 Kez Okundu
| |

Sonbaharda Kendinize Yeni Hedefler Oluşturun

Azalan sıcaklıklar, artan sonbahar yağmurlarıyla beraber sonbahar mevsimine hızlı bir giriş yaptığımızı söyleyebiliriz. Mevsimlerin değişmesiyle birlikte aslında günlük işlerimizden bağışıklığımıza, hareket süremizden beslenmemize kadar birçok faktörün de değiştiğini gözlemlemek mümkündür. Peki bu aylardaki yeni hedeflerimiz neler olmalı diye düşündük mü hiç?
Öncelikle yaz aylarında yüksek hava sıcaklarından dolayı egzersiz ve spor yapma zorluğu oluşmakta idi. Fakat hava sıcaklıklarının düşmesiyle açık havada yürüyüşe daha fazla şans verilebilir. Sağlıklı bir beslenme ile düzenli yapılan fiziksel aktivite gibi değiştirilebilir yaşam tarzı faktörleri, yüksek kolesterol, kalp sağlığını koruma, bağışıklığın güçlenmesi, insülin direnci gibi birçok konuda olumlu katkılar sağlıyor.
Mevsim geçişlerindeki en önemli konulardan biri ise şüphesiz bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek ve desteklemektir. Antioksidanlarca zengin sebze ve meyveleri beslenmenizin değişmez bir parçası haline getirmelisiniz. Mutlaka her gün beş porsiyon sebze ve meyve tüketimine özen gösterin. Bununla birlikte sindirim sistemi sağlığı ve bağırsak mikrobiyotası bağışıklık için oldukça önemlidir. Özellikle son dönemde yapılan çalışmalar probiyotik ve prebiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkileri olduğunun altını çizmektedir. Yoğurt, kefir, boza gibi bağırsağınıza dost besinleri ve soğan, sarımsak, pırasa, kuşkonmaz, muz, elma gibi prebiyotik etki gösteren bazı sebze ve meyveleri de beslenmenize ekleyerek bağırsak sağlığınızı destekleyebilirsiniz.
Yaz mevsimini geride bırakarak sonbahar aylarında sağlığınızı destekleyebilecek ve iyileştirebilecek yeni planlar ve hedefler oluşturmalı, özellikle Covid-19 ve benzeri enfeksiyonlara karşı bağışıklığınızı güçlü tutarak sağlıklı bir beslenme planı ve hareketli bir yaşam için kollarınızı sıvamalısınız. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU