Eklenme: 03 Nis 2021 / Cmt 16:15
A A / 520 Kez Okundu
| |

Spor Yapanlara Özel Beslenme Tavsiyeleri

Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için elzem unsurlardan biri de hiç şüphesiz aktif bir yaşamdır. Eski nesillere göre şuan ki bireyler ne yazık ki daha hareketsiz bir yaşam sürmekte; çabuk hazırlanabilen, paketli ve yüksek kalorili gıdalar tüketmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak da aşırı kilo alımı ve beraberinde obezite ile paralel olarak çeşitli kronik hastalık oluşum riski de artmaktadır. Hızlı kilo alan bireyler çözümü spor yapmakta buluyor fakat spor yaparken istediklerini tüketebileceklerini düşünüyorlar. Maalesef ki bu yaklaşım doğru değildir. Sağlıklı bir beslenme ile birlikte spor yapılırsa ancak çözüme ulaşabilirsiniz. Bunun içinse tavsiyeler şu yöndedir:
Spor yapmaya başlayanlar ve özellikle vücut geliştirmek isteyen bireyler, protein ağırlıklı beslenip, karbonhidratı ise tamamen hayatından çıkarmaya çalışırlar. Bu anlamda protein tozu takviyeleri özellikle fazlaca kullanılmaktadır. Bu da en popüler doğru bilinen yanlışlardandır. Spor yaparken de karbonhidrat ve proteini beslenmenize dengeli bir biçimde entegre etmelisiniz. Unutmayalım, kaslarda kullanılan enerji türü karbonhidrattır ve spor yaparken gerekli olan bir makrobesin öğesidir.
Spora başlayanlar için en çok düşünülen bir diğer konu da yağlarımı kasa çevirebilir miyim? sorusu oluyor. Yine unutulmamalıdır ki yağ ve kas dokuları birbirinden ayrıdır ve birbirlerine dönüştürülemezler. Fakat sürekli fiziksel yönden aktif olan bir vücutta kaslar çalışır durumda olduğundan gelişir; yağ hücreleri ise azalmaz fakat boyutları küçülür. Bu yüzden sıkı bir egzersiz programı ile vücuttaki kas dokusu geliştirilebilir.
Bir diğer konu ise spor yapma vakti ile ilgilidir. Çeşitli çalışmalar, farklı zamanlarda yapılan sporun kişiler üzerindeki sonuçlarını değerlendirmiş fakat kesin olarak şu saatte yapılmalı gibi genel bir yargı söz konusu değildir. Bu yüzden nasıl beslenme kişiye özgüdür diyorsak sporun türü de saati de yine kişilerin günlük yaşamına özel olarak planlanmalıdır. Sadece eğer ağır bir egzersiz türü yapılacaksa aç karnına yapılmamalıdır, sebebi ise zaten düşük kan şekerini ağır egzersizle daha da düşürmemek içindir.
Peki spor öncesi, sırası ve sonrasında neler tüketelim? diyorsanız; öncelikle spordan 2-3 saat öncesinde ana öğününüz yapılmalı ve bu öğünde et/tavuk/balık/peynir gibi et grubundan, pilav/makarna/ekmek gibi ekmek grubundan ve lif alımı açısından yağsız veya az yağlı bir mevsim salatası tüketin. Spordan 1 saat öncesinde şekersiz bir türk kahvesi veya yarım saat öncesinden 150-200 kkal arası minik bir ara öğün yapabilirsiniz. Spor esnasında mutlaka su tüketimini ihmal etmeyin. Spor sonrasında ise boşalan glikojen depolarını doldurmak için kompleks karbonhidrattan zengin ve yine protein içerikli bir öğün tüketmelisiniz.
Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU