Eklenme: 15 Ağu 2020 / Cmt 12:35
A A / 1705 Kez Okundu
| |

‘Su’dan sebepler yüzünden kilo verememek !!!

Hepimizin bildiği bir diyet efsanesi vardır. “ Su içsem yarıyor.” :) Acaba yarayan su mu su içmeden önce yediklerimiz mi? O zaman öncelikle şunları bilmek gerek:
  1. Yeterli su içiyor muyum?
  2. Suyu ne zaman içiyorum?
  3. Suyu nasıl içiyorum?
İşte bu soruların cevaplarını doğru verirsek, zayıflama yolculuğumuzda su bize yardımcı olabilir.

Su doğal olarak kalorisizdir ve her gün yeterli su içen kişiler az su içen kişilere göre farkına varmadan daha az yemek yerler. Çünkü su doğal bir iştah kesicidir ve mide dolduğunu hissettiğinde beyne yemeyi durdurması için sinyaller gönderir. Böylece kilo vermek kolaylaşır.

Ayrıca su olmadan vücut depolanmış yağları düzgün şekilde metabolize edemez yani yakamaz. Yine yeterli su tüketimi metabolizmalarımızı hızlı tutmak, kabızlık yaşamamak ve en önemlisi strese girmemek için gereklidir. Az su içtiğinizde vücutta stres hormonu olan kortizol yükselebilir. Kortizolun yüksek olması kilo vermeyi zorlaştırır.

Neden yeterli su içmemiz gerektiğini öğrendik, Peki ne kadar ve ne zaman içelim?
İhtiyaç duyulan su miktarı yaşa, cinsiyete, sağlığa, fiziksel aktiviteye, terleme eğilimine ve daha fazlasına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Fakat yetişkinler için genel olarak günlük 2,5-3 litre denebilir.

Su içiminin zamana yayılması ve aç karnına yani her ana ve ara öğünden yarım saat önce olacak şekilde ayarlanması daha etkilidir. Yemek arasında ve yemeğin hemen üzerine çok fazla su içmek tavsiye edilen bir durum değildir. Su tüketiminizi kontrol etmenin en kolay yolu kendinize ait bir şişe belirlemek ve göz önünde bulundurmaktır. Veya internetten telefonunuza su hatırlatıcı uygulamalar indirebilirsiniz. Takip etmekte ve hatırlatmakta oldukça etkilidir.

Sonuç olarak yeterli ve düzenli su içmeyi alışkanlık edinebilirseniz “ SU İÇSEM İŞİME YARIYOR” diyebilirsiniz. Sağlıcakla kalın.
Diyetisyen Ayşenur Doğan