Eklenme: 29 May 2021 / Cmt 14:26
A A / 220 Kez Okundu
| |

Tek tip beslenmeye hayır!

Yeterli ve dengeli beslenme insan sağlığının temelini oluşturur. Yalnız karbonhidrat, yağ ya da proteinden oluşan tek tip beslenme programları vücut sağlığı için yeterli değildir. Tek tip beslenme ile B6 ve B12 gibi pek çok vitamin ile kalsiyum, çinko, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller yönünden yetersizdir. Tek tip beslenme, vücudunuzu yorarak böbrek fonksiyonlarınızın bozulmasına yol açabilir. Tek tip beslenme yoluyla hızlı kilo kaybı, bağışıklık sisteminin ciddi bir şekilde zarar görmesine ve zayıflamasına yol açabilmektedir. Bunun yanında iştahsızlık, adet düzensizliği, üşüme gibi sorunları da beraberinde getirir.
Karbonhidratsız bir beslenme olmazsa olmaz; çünkü karbonhidratlar vücudun temel yakıtıdır. Aynı zamanda beynin temel enerji kaynağı olması ile beraber kan şekerinin dengesini sağlar. Açlık-tokluk mekanizmanızı dengeleyerek, sizi diyet depresyonundan korur. Fakat buradaki önemli konu, doğru karbonhidrat kaynaklarının dengeli bir şekilde tüketilmesidir.
Proteinlerden kısıtlı ya da proteinsiz bir beslenme düşünülemez, çünkü proteinler vücudumuzun en küçük yapı taşları olan hücrelerimizin yapısında bulunmasıyla beraber doku yapı ve onarımı için elzem maddelerdir. Proteinler, bağışıklık sisteminizi güçlü tutup sizi hastalıklardan koruyan antikorların yapısında bulunur. Fakat her şeyin olduğu gibi, proteinlerin de fazla tüketimi böbrek ve karaciğerlerinizi yorar ve vücuttan sıvı kaybına neden olur. Bu sebeple proteinleri yeterli miktarda aşırıya kaçmadan tüketmek önemlidir.
Yağlar ise vücudun koruyucu maddeleri görevini üstlendiklerinden, yine yağdan çok kısıtlı bir diyet uygulamak metabolizmanıza zarar vermeye zemin hazırlayacaktır. Yağlar, vücudu dış darbelere karşı korur ve çeşitli vitamin, minerallerin emilimini sağlar. Bu görevlerinin yanında doymuş veya trans yağlardan kısıtlı ve kaliteli yağlardan zengin bir beslenme ile kalp- damar sağlığınızı koruyabilirsiniz. Ayrıca kaliteli yağlardan yüksek bir beslenme ile sağlıklı, zinde bir beyne sahip olurken, yağ yakımını hızlandırabileceğinizi de unutmayın!
Her besinin ayrı bir etkisi olduğunu; tek tip bir beslenme yerine, doğru seçimler ile yasaksız diyetlerin hayat boyunca sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı olduğunu kabul etmelisiniz. Sağlıcakla kalın.
Dyt Gülşen EROĞLU