Eklenme: 01 Şub 2021 / Pzt 20:27
A A / 729 Kez Okundu
| |

Yemek seçen çocuklara taktikler

HER ANNENİN HAYALİ YEMEK SEÇMEYEN ÇOCUK…
Özellikle küçük yaşlarda yemek seçen çocuklar ebeveynleri oldukça zor durumda bırakıyor. Çocuğunuzun aç kalması bir yana bir de dengeli beslenme sağlanamadığı için hem bedensel hem zihinsel gelişim en ideal şekilde sağlanamayabilir. Peki ne yapabiliriz? Aslında çözüm çok zor değil. Sadece biraz emek ve sabır gerektiriyor.
 
BASİT AMA ETKİLİ YÖNTEMLER
*Yeni yemekleri denemeye çalışırken, yiyecekleri çocuğunuza çekici görünmesi önemlidir. Örneğin, çocuğunuza yeşil yapraklı sebzelerden ıspanağı tanıtmak için ilk kez yemek olarak sunmak yerine yapacağınız bir pankekin veya smoothienin içine birkaç yaprak ıspanak atarak renklendirebilirsiniz. Bu şekilde bir dahaki sefere ıspanağı denemek konusunda daha istekli olacaktır.

*Biber, havuç, soğan ve mantar gibi doğranmış sebzeler, makarna sosları, pizza ve çorba gibi çocukların seveceği yemek tariflerine kolayca eklenebilir. Ufak miktarlarda sevdikleri yemekler ile karıştırmayı deneyin.

*Farkına varmasanız da, çocuklarınız yiyecek seçimlerinizden etkileniyor. Çocuklar yiyecek tercihlerini başkalarının yeme davranışlarını izleyerek öğrenirler. Araştırmalar, küçük çocukların, çevrelerindeki diğer bireylerin de o yemeği yedikleri zaman yeni yiyecekleri kabul etmelerinin daha kolay olduğunu göstermektedir. Örneğin pırasa yemek istemeyen bir çocuk anne babanın veya diğer kardeşlerinin sıklıkla pırasa yediğini görebilmelidir.

*Çocuklara yeni besinler öncesinde tercih etmek isteyeceği başka bir yemek alternatifini göstermeyin. Sofrada hem pizza hem brokoli var ise elbette çocuk brokoliyi görmeyecektir.
*Yeni bir besini tatması halinde başka bir besini ödül olarak koymayın. Bu durum besinler arasında iyi-kötü etiketine yol açar ve çoğu zaman sağlıksız besinler çocuk tarafından iyi/güzel olarak etiketlenir.

*Çocuklarınızla yemeğin tadı hakkında sohbet edin ve onları hazırlama sürecine dahil edin. Sebzeleri bütün olarak görmek onlara dokunmak ve renkleri hakkında konuşmak o besini tatmak konusunda çocukta merak meydana getirir.

*Yemek yerken eğlenceli ve baskısız bir ortam yaratmak, seçici yiyen çocuklarla uğraşırken anahtardır. Çocuklar, havada gerginlik olduğunda, yeni yiyecekleri daha çok reddederler. Ayrıca reddetse bile denemekten pes etmeyin. Araştırmalar bir besinin çocuk tarafından kabul edilebilmesi için 15 kez kadar o besinle maruziyete ihtiyaç olabileceğini göstermektedir. Yeni besinlere sıkmayacak şekilde tekrarlanan maruz bırakma, besini çocuğa kabul ettirmek için en iyi yöntemdir. Mesela seçilen besin bir hafta ıspanaklı börek, bir hafta ıspanak yemeği, bir hafta ıspanaklı pankek… vb. düzenli aralıklar ile çocuğun önüne getirilmelidir.

*Çocuğunuzun dikkatli olması ve açlık ve doygunluk duygularına dikkat etmesi olumlu değişiklikler sağlar. Bir çocuğa birkaç tane daha ısırması için yalvarmak yerine, onlara nasıl hissettiklerini sorun. “Karnında başka bir ısırık için yer var mı?” Veya “Bu yemek senin için nasıl daha lezzetli getirilebilir?” gibi sorular, çocuğa nasıl bir yemek deneyimi yaşadıklarını ifade etmelerine olanak tanır. Çocuğunuzun bir doygunluk noktasına sahip olduğuna ve bu noktadan sonra onları yemeye zorlamamaya dikkat edin.

Anne-babalar, yemek seçen çocukların çoğunun birkaç yıl içinde bu problemi aşacaklarını bilmeli ve sabırlı olmalıdır. Çünkü araştırmalar, çocuğunuza besinleri tüketmesi için baskı yapmanın, tepkiselliği artırabileceğini ve çocuğunuzun daha az yemesine neden olabileceğini söylemektedir.