Eklenme: 02 Oca 2021 / Cmt 15:59
A A / 1123 Kez Okundu
| |

Yılbaşı Sonrasında Vücudunuzu 3 Günlük Detoks İle Arındırın

Hepimizin gerek fizyolojik gerekse psikolojik anlamda çok da iyi geçiremediği bir yıl oldu 2020. Birçoğumuz artık her işimizi evde gerçekleştirir oldu. Yılbaşında yasakların da gelişi ile birlikte yeni yılın ilk günlerini tekrardan evde geçirmekteyiz. Hal böyle olunca, hemen herkesin zamanının büyük çoğunluğu mutfakta geçiyor şüphesiz. Özellikle karantinada hazır yiyecekler, yüksek yağlı, şekerli ya da tuzlu gıdalar oldukça fazla tüketilmekte, bunun sonucunda serbest radikaller olarak da adlandırılan toksinler birikmekte, vücudumuzun ödem toplamasına neden olmaktadır. 
Detoks programının amacı ise vücudumuzda biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlamak, vücudun asit-baz dengesini korumak ve sağlığın korunmasını sağlamaktır. Detoks yaparken işlenmiş ürünlerden uzak durmalı, kırmızı et tüketimi yerine beyaz et tercihen balık tüketilmeli, posa içeriğinden zengin, mevsiminde sebze ve meyveler tercih edilmeli ve gün içerisinde sıvı alımı artırılmalıdır. En az 3 gün boyunca yapabileceğiniz (5 güne kadar çıkılabilir) örnek detoks listesi aşağıdaki gibidir:
3 GÜNLÜK DETOKS MENÜSÜ ÖRNEĞİ
Sabah Kahvaltısı: Yeşil Smoothie;1 orta boy yeşil elma, 100 gram mini ıspanak, 2 küçük parça taze zencefil, 2 kaşık yoğurt, 1 çay bardağı demlenmiş yeşil çay, 1 tatlı kaşığı bal (bütün malzemeleri blenderdan çekip, tüketin)
Ara: 10 adet fındık ve 1 fincan şekersiz yeşil çay
Öğle: Meyve Salatası; 1 orta boy portakal, 2 küçük mandalina ve 1 adet ayva ile yapılmış meyve salatası (üzerine yarım limonun suyu ile 1 çay kaşığı balı karıştırıp dökebilirsiniz)
Ara: 1 orta boy yeşil elma ve 1 fincan şekersiz yeşil çay
Akşam: Sebze Çorbası; 1 kase karnabahar, 1 kase brokoli, 1 orta boy havuç, 1 kaşık yoğurt, 1 adet limon suyu, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı nane, az tuz ve 1 litre sıcak su ( sebzeleri küçük parçalara ayırıp tencereye alın, üzerine suyunu ekleyip yumuşayana kadar pişirdikten sonra blenderdan çekin, yoğurt ve limon suyunu bir kasede çırpıp çorbaya ekleyin ve karıştırmaya devam edin, çorba homojen hale gelince baharatları ve tuzu ekleyin, biraz taşım daha kaynattıktan sonra ateşten alıp, afiyetle tüketin)
Bu program sağlıklı ve yetişkin bireyler için uygundur. 18 yaş altı ve 80 yaş üstü bireyler, hamile ya da emziren anneler, kronik hastalıkları olan (diyabet, böbrek ya da karaciğer hastaları) bireylerin detoks yapmaları önerilmemektedir. Detoks programı 3-5 gün ile sınırlı tutulmalıdır. 3. günden sonra kurubaklagil yemekleri ve tam tahıllı besinleri beslenmenize ekleyebilirsiniz. Beyaz undan yapılmış yiyeceklerden uzak durmalı, 5. günden sonrasında ise hayvansal kaynaklı besinlerden süt ve et ürünlerini beslenmenize entegre edip, bütün besinleri yavaş yavaş tüketmeye başlayabilir ve beslenmenizi sağlıklı bir şekilde düzenleyebilirsiniz.
Dyt Gülşen EROĞLU